Zsuzsi szelet Zsuzsanna napra

  • 2014.02.19.
  • 8

Boldog névnapot a Zsuzsannáknak! Mielőtt még az a vád érne, hogy önimádó vagyok és ünnepeltetem itt magam, elárulom, hogy az Anyukám is Zsuzsanna, így ezen a napon elsőkörben Őt szoktam felköszönteni. Sőt, most az Ő tollával ékeskedem, hiszen ezt a süteményt most sütötte először (külön köszönet a szomszédasszonyának a receptért), de biztos, hogy nem utoljára, mert isteni finom, így erősen esélyes állandó Zsuzsi napi sütinek. Azért meg külön büszke vagyok rá, mert egyre jobban odafigyel arra, hogy egészségesebb hozzávalókat használjon a sütés során, és bátran kombinálja együtt a teljeskiőrlésű liszteket, és a nyírfa és nádcukor is egyre többször játszik a család kedvenc sütijeiben. És ez a változás nem annak köszönhető, hogy sztrájkolok ha nem így készíti (na jó néha, ha nem kedvez a holdállás a hangulatomnak), hanem mert Ő is rájött, hogy a végeredmény ugyanolyan, sőt finomabb, mint a fehér lisztes és cukros sütemények esetében.Sütemény krémjébe talán most használtuk először a kókuszzsírt, de ugyanúgy viselkedik, mint a vaj, és ízre is olyan, nincs kókusz íze, nem mintha azzal baj lett volna. Persze a sima vaj is tökéletes hozzá, de a margarint ha lehet nagy ívben…. Az eredeti cukormennyiséget írtam le, de lehet csökkenteni, főleg a krémbe nálunk is kevesebb került.Anyunak nagyon mennek ezek az 4-5-6-100 lapos sütemények, igaz a készítés közben sokszor elhangzik, hogy “na én ennek tuti nem állok még egyszer neki” mert ez meg az és amaz nem olyan lett stb. Én ilyenkor csak távolról figyelem az eseményeket és véletlenül akkor térek be a konyhába ha a krémes edényből kell kikanalazni a maradékot. Aztán persze valahogy a végére mindig formát ölt a sütemény és vigyázban állnak a szeletek a Mester előtt majd szemvillanás alatt fogy el egy tálcányi.Hozzávalók:Tésztához:25 dkg liszt (graham és fehér liszt vegyesen)2 tojás20 dkg cukor (nád és nyírfa vegyesen)3 evőkanál étkakaó5 dkg kókuszzsír vagy vaj1 evőkanál méz1 mokkáskanál szódabikarbónaKrémhez:4 deci tej2 cs vaníliás puding20 dkg kókuszzsír vagy vaj20 dkg nyírfacukor2 bourbon vaníliás cukorTetejére:1 tábla étcsokoládéElkészítése: A tészta hozzávalóit a liszt és a szódabikarbóna kivételével vízgőz felett felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert szódabikarbónát is és az egészet összegyúrjuk, majd 4 felé osztjuk és kinyújtjuk. Tepsi hátoldalára fektetjük és180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket egyenként kb. 10 perc alatt.A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert cukros kókuszzsíros masszát. A tésztát megkenjük a krémmel majd befedjük a következő lappal, amire szintén krém kerül, majd újabb lap. A 4. lap tetejére csokimáz kerül, vagyis vízgőz felett felolvasztott étcsokoládé pár csepp olajjal elkeverve. Hűvös helyen tárolandó és szeletelés előtt várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz, különben a csokimáz törni fog a tetején.