Rozmaringos szalonnás ricottagombóc

  • 2014.02.09.
  • 3

Először is még nem késő kilátogatni a Szabadság térre a mangalicafesztiválra! Sok-sok finomságot fogtok találni, én vagy 10 féle ízesítésű kolbászt kóstoltam, sőt még tepertős csokoládé is kapható, forralt bor, puncs, forró homoktövis tea(finooommm) és minden földi jó élő zenével kísérve!Mangalica ebben az ételben is van, bár gondolkodtam rajta, hogy osszam, ne osszam e ezt az eledelt, de igazából nincs okom rá, hogy ne tegyem, mert nagyon egyszerű, gyors, és ízletes, ráadásul a gombócokat akár tésztára is tehetjük paradicsomszósszal kombinálva. Szóval jól variálható étekről van szó. Mikor megláttam ezt a minap a tévében Claire Thomas konyhájában akkor nagyon rákattantam, mivel csicseriborsólisztbe voltak főzés előtt forgatva a gombócok, kimondottan gluténérzékenyek részére készült. Ami ugyan én nem vagyok, de lelkesen főzök mindent amihez nem muszáj lisztet lapátolni. Ráadásul ebben még tojás sincs csak maga a krémes ricotta az alap, amit imádok. A csicseriborsólisztet szép “ződ” tökmaglisztre cseréltem, de a helyzet az, hogy a liszt a főzés alatt tulajdonképpen eltűnik, igaz az ízét enyhén azért érezni és a gombóc is egyben marad, számomra hihetetlen módon. Szóval mást vártam picit, de a végeredmény a rozmaringos pirított mangalicaszalonnás feltéttel igazán klassz lett, úgyhogy szívesen ajánlom kipróbálásra. Mondanom sem kell, hogy eredetileg egy olasz ételről van szó és gnudi néven fut, amit egy vajas mártással öntenek le, de én jelen esetben bőven elegendőnek találtam a szalonna zsírját. Szalonna helyett persze lehet prosciuttot is rátenni vagy egyéb sonkát, sajtot.A ricottáról csak néhány szót, mert itthon szerintem még sokan nem merik levenni a polcról, pedig már van belőle magyar is és pont annyiba kerül, mint a túró. Viszont tévhit, hogy a ricotta túró, mert semmi köze hozzá és ebben az ételben nem is lehet helyettesíteni vele. A ricotta állaga nagyon krémes, picit a krémsajtra hajaz, de annál sokkal könnyebb, a sajtkészítés után visszamaradt és ismét felmelegített tejsavó ő. Édes, sós ételekhez egyaránt használható.Hozzávalók 8 gombóchoz:25 dkg ricotta5 dkg tökmagliszt(lehet lenmag vagy csicseriborsóliszt is)10 dkg mangalicaszalonnapár darab rozmaringág (lehet szárított is)borspici só (én kihagytam, mert a szalonna elég sós volt)A ricottából előző este nedves kézzel diónyi gombócokat formáztam és megforgattam a tökmaglisztben, majd egy éjszakát hűtőben csücsültek. Másnap felforraltam a főzővizet, közben a szalonnát felkockáztam és megpirítottam, a zsírját félretettem. Felaprítottam a rozmaringleveleket is. Mikor a víz forrni kezdett beletettem a gombócokat és 2-3 perc után mikor feljöttek a víz tetejére kiszedtem őket egy szűrőkanállal. A felaprított rozmaringot a mangaliczsírban pár perc alatt átforgattam a gázon, hogy kijöjjön az aromája, majd a serpenyőbe tettem a gombócokat is. Óvatosan picit lenyomtam a tetejüket és mindkét oldalát 1-2 perc alatt pirulni hagytam. Tálaláskor meglocsoltam a rozmaringos szaftal és a rászórtam a szalonnapörcöket némi friss rozmaring társaságában.