Falafel

  • 2016.07.08.
  • 6

FalafelA Közel-Kelet egyik jellegzetes étele, amit ma már szinte mindenhol készítenek. A csicseriborsóból készült fasírt a vegetáriánusoknál is sokszor készül, de az utcai árusok kínálatának is szerves részét képezi. Sokan ódzkodnak az elkészítésétől, de a recept, amit a Street Kitchen oldalán találtam, nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon-nagyon finom, úgyhogy falafelre fel, emberek! :)
Hozzávalók:
25 dkg száraz csicseriborsó (mi most a Lidl-ben kapható üvegeset használtuk, amit nem kell áztatni, így megspóroltuk azt az időt)1 fej hagyma1 gerezd fokhagymafriss petrezselyemzöldfriss korianderzöld2 kardamon magjai1 tk só1 késhegynyi cayenne bors1/2 tk sütőpor1,5 ek liszt3 ek vízElkészítés:Egy éjszakára beáztatjuk a száraz csicseriborsót. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg! Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk.
Egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Alaposan összekeverjük, majd több részletben egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. A masszából vizes kézzel formázott golyókat legfeljebb 180 C-os olajban sütjük ki, de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét.
A kisült falafeleket itatóspapírra szedjük, majd kisütjük a többit is. Tehetjük tortillába, amihez különböző zöldségcsíkokat és sajtot, valamit tahini vagy joghurtos szószt adunk, de különböző saláták mellé vagy hidegtálra is nagyszerű. Mindenhogyan finom, na :)