Stefánia vagdalt krumplipürével

  • 2016.06.22.
  • 8

Stefánia vagdalt krumplipürévelMutatós, finom, hidegtálakra is tökéletes a klasszikus stefánia vagdalt, ami nálunk még a hétvégén készült krumplipürével és chilis-joghurtos salátakeverékkel. A fasírtban elrejtett tojások nagyon feldobják az ízvilágot, a végeredményt pedig kedvünk szerint fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, mivel mindenhogy nagyon finom.Hozzávalók:Stefánia vagdalthoz:60-70 dkg darált sertéshús5 db főtt tojás2 db zsemle1-2 dl tej1 db tojás1 db vöröshagyma2-3 gerezd fokhagymasó, bors, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint2-3 ek zsírKrumplipüréhez:krumplisó, borstejfölmargarinElkészítés:A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és hozzáadjuk a darált húshoz. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, belezúzzuk a fokhagymát is, majd a darált húshoz adjuk. A húsos masszát ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint, majd a nyers tojást is hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Kizsírozott tepsibe vagy sütőformába (őzgerinc) helyezzük a massza felét,
Erre jönnek szépen sorban a főtt tojások (úgy, hogy a szélekből 1-1 vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen, így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők). Majd befedjük a massza másik felével, és zsírral vékonyan elsimítjuk a kezünkkel. Fóliával lefedve sütjük 180 fokon körülbelül egy órán át, majd fólia nélkül a tetejét 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hűlni hagyjuk és később ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.
A krumplipüréhez a krumplikat megpucoljuk, feldaraboljuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és hozzáadjuk a tejfölt, a margarint, sózzuk, borsozzuk, és robotgéppel összekeverjük (már évek óra robotgéppel készítjük a krumplipürét, mivel így nagyon selymes és krémes állaga lesz).