Vadrózsa

  • 2016.02.17.
  • 3

VadrózsaVasárnaponként mindig sütünk valamilyen kelt tésztát, aminek kb. a felét megesszük vacsira, a többit pedig zacsiba tesszük, és megy a fagyasztóba. Így volt ez az elmúlt heteken a kakaós csigával, a pudingos csigával
és
a virslis kiflikkel
is. Nagyon praktikus, mert hétköznapokon csak előkapunk pár darabot, kiolvasztjuk, és akár reggelire, akár uzsira, tökéletes. Most a vadrózsát sütöttük meg, amit sokan sonkás-sajtos tekercsként ismernek. Nagyon szeretjük, mert tartalmas, mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom.
Hozzávalók:Tészta:55 dkg liszt3 dl tejföl0,5 dl tej0,5 dl étolaj1 tk cukor1 tk sófél élesztő1 tojásTöltelék:kb. 15 dkg sonkakb. 10 dkg szalonna/virsli/krinolin2 db lilahagymaborsfél fej fokhagyma10 dkg reszelt sajt5 dkg margarin1 kis doboz tejföl1 tojás lekenni a tetejétszezámmaglenmagElkészítés:
A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ha pedig ez megvan, akkor a lisztet, a tojást, az étolajat, a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt egy tálba mérjük, jól összedolgozzuk, és a duplájára kelesztjük. Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket, amihez a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A bacont/virslit/krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. Ha baconnel készítjük, akkor előbb annak sütjük ki a zsírját, majd a visszamaradt zsiradékon pirítjuk meg a sonkát. Ha ezzel megvagyunk, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk. A lilahagymát vékonyra szeljük (eredetileg nem kell, de mi most karamellizáltuk, és így picit dominánsabb íze lett). A fokhagymákat megpucoljuk, és a tejfölbe törjük, majd jól elkeverjük.
Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a tejfölös fokhagymával, megszórjuk a sonkával, a baconnel, a lilahagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük. Trapéz alakúra vágjuk, és zsírozott tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Ezután megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, lenmagot, és 190 fokos, előmelegített sütőben sütjük.
Mivel nagyon régen sütöttük, elfelejtettük a megkelt tésztát kettéosztani, ehelyett kinyújtottuk az egészet. Így hatalmas hosszúságú rudunk lett, és a tekercsek is nagyok lettek, de sebaj, így is el fog fogyni :)