Gombapörkölt puliszkával

  • 2016.02.26.
  • 0

Gombapörkölt puliszkávalNagyszüleim idejében nagyon gyakran készítettek puliszkát (polentát), mára viszont feledésbe merült. Nagy előnye, hogy kukoricalisztből készül, a kukorica pedig nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Tökéletes köret volt a tejfölös gombapaprikásunkhoz, ami nagyon gyorsan elkészíthető, ezért a rohanós hétköznapokon nagyszerű fogás ebédre vagy vacsorára. Eheti #hetihealthy receptem tehát glutén-és húsmentes :)Hozzávalók:Puliszkához:1 liter víz30-35 dkg kukoricaliszt1 kiskanál sóGombapörkölthöz:50 dkg csiperkegomba4-5 fej vöröshagymaétolaj1 kis kanál pirospaprikaízlés szerint só, bors1 kisebb pohár tejföl1 csapott ek liszt (ha az ebédet teljesen gluténmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor gluténmentes liszttel készítsük el a habarást is)Elkészítés:A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk kevés étolajon. Hozzáadjuk a felaprított csiperkegombát, sózzuk, megborsozzuk és pirospaprikázzuk. Kevés vizet szoktunk alá önteni, mert a gomba levelet ereszt. Puhára főzzük, amikor pedig majdnem kész, tejföllel, illetve a csapott evőkanál liszttel behabarjuk. Kicsit főzzük még, hogy rottyanjon egyet, majd levesszük a tűzről. A puliszkához egy lábasban felforralunk egy liter vizet. Mikor lobogva forr, keskeny sugárban beleengedjük a kukoricalisztet. Közben habverővel folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és néhány percig lefedve állni hagyjuk. Ezután kiboríthatjuk egy deszkára, és cérnával vághatunk szeleteket belőle. Vagy egy tetszőleges tálkát kiolajozunk, és abban hagyjuk pár percig, hogy szép formát kapva tálalhassuk.