Pogácsa és szezon avagy Csak a legjobbat

  • 2020.02.24.
  • 5

A múltkor, mondhatnám a minap hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre.Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: Jajj, mit vigyek...Aztán arra gondoltam, hogy sütök valami fincsi süteményt; igen ám, de milyent? Csokisat? Vaníliásat? Citromosat? Málnásat? ViaSat? Igazándiból valami szezonális(sat)
kellene pl. kókuszosat, a kókuszreszeléknek mindig szezonja van... nem? ????Na de hoppá-hoppá! a disznóölésnek van szezonja, tehát töpörtyűs!Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között ????Hát akkor marad a zsír....és megent rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa!ZSIROS POGÁCSA
EGY KIS KÖMÉNNYELHozzávalók:50 dkg liszt20 dkg hideg zsír1 p. tejföl (175g)1 db tojás2,5 dkg élesztő0,5 dl tejőrölt és egész köménysó-csak a színe miatt egy egész kevés fűszerpaprika, mondjuk fél kávés kanálnyi ????A tejfölből kiveszünk és félre teszünk egy gyenge, csapott kanálnyit.A liszttel elmorzsoljuk zsírt, megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, és inkább csak a színe miatt egy picike fűszerpaprikát is szórhatunk bele, hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott
élesztőt, a tojássárgáját és összegyúrjuk.– A félretett tejfölt a tojásfehérjével jól kikeverjük (pár csepp tejjel lazíthatjuk) és ezzel fogjuk megkenni a tetejét. -Langyos helyen legalább egy órát kelesztjük a tésztánkat.Ezután kinyújtjuk majd balról jobbra, fentről le és lentről fel,
(oda s vissza)
meghajtogatjuk.Legalább fél órát pihentetjük és ezt a hajtogatós műveletet még egyszer megismételjük.A sütőt bemelegítjük 200 fokra.A tésztánkat kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, belepakoljuk egy tepsibe (én tettem alá sütőpapírt), lekenjük a tejfölös tojásfehérjével, megszórjuk egész köménnyel és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsütjük.