Sárga és borsó avagy Kívánós

  • 2019.12.29.
  • 5

Ismét egy étek amit valamiért ritkábban készítek(tünk) pedig szerintem tök fincsi dolog, és én a napokban megkívántam. Ez van,
ilyen kívánós fajta lettem ????????Egyébként ez a kis pompa, lencsével is elkészíthető... ezt csak úgy mondom ????SÁRGABORSÓ GULYÁSHozzávalók:50 dkg sertéslapocka25 dkg sárgaborsó1 nagy fej vöröshagyma3 ger. fokhagyma2 db paprika1 db paradicsom1 db sárgarépa (kb.15dkg)1 db petrezselyemgyökér (kb.10dkg)2 szál szárzeller1-2 db babérlevélfűszerpaprikaőrölt köménymajoránnacsombor (borsikafű)sósertészsír-ízlés szerint pici csípős-A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk (bár én nem szoktam, de ezzel meg lehet gyorsítania a puhulását).A sárgaborsót külön, babérlevéllel ízesített, sós vízben megfőzzük, de nem szűrjük le, ezt azért tartom praktikus dolognak, mert így jobban tudunk arra figyelni, hogy ne főjön szét és ne legyen főzelék jellegű a gulyásunk.Közben a vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a húst és fehéredésig pároljuk, majd megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával, befűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.Miután egyszer már elfőtte a levét beletesszük az időközben feldarabolt zöldségeket (répa, gyökér, zeller, paprika, paradicsom) zúzott fokhagymával ízesítjük, és vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.Amikor a hús kellően megpuhult, levével együtt hozzáadjuk a sárgaborsót és jól összeforraljuk, szükség esetén utóízesítjük.-A sárgaborsót sós! vízben főzzük, ezt vegyük figyelembe a „pörkölt” só