Zöldbab és hús avagy Hagyományos, de picit máshogy

  • 2019.11.14.
  • 0

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan.Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...RAKOTT ZÖLDBAB,
ZSÁLYÁVAL ÉS FÜSTÖLT SAJTTALHozzávalók:1 kg zöldbab (fagyos)60 dkg darált sertéslapocka15 dkg rizs1 fej vöröshagyma3 ger. fokhagyma25 dkg paprika1 szál szárzeller10 dkg füstölt sajt le reszelve1 nagy p. tejföl (450g + a tálalás) őrölt köményfűszerpaprikazsályalestyánsózsemlemorzsaA zöldbabot sós vízeben, roppanós puhára főzzük.Hagyományos módon elkészítjük a párolt rizst.A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük.Közben a szárzellert, a paprikát, és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, egyet rottyantunk rajt, aztán a darált húst is hozzákeverjük.Megsózzuk, köménnyel, lestyánnal, zsályával és zúzott fokhagymával ízesítve, fűszerpaprikával meghintve és kevés vízzel felöntögetve 30-35 percig főzzük, úgy, hogy épp csak minimális leve maradjon.Ezután a kész rizzsel, 2-3 kanál tejföllel
és a reszelt füstölt sajt nagyjából felével alaposan összekeverjük.Egy tepsit kikenünk olajjal, meghintjük zsemlemorzsával aztán egyenletesen elosztjuk benne a zöldbab felét, erre borítjuk a húsos rizses részt, ügyesen elosztva, aztán ismét a zöldbab következik.
A maradék tejfölbe belekeverjük a maradék reszelt sajtot és ráöntjük, rákenjük a zöldbab tetejére.Előmelegített sütőben 180 -190 fokon, 50-55 perc alatt, amíg
a teteje szépen megpirul egybesütjük.