Vargánya és köles avagy Levesben is egészség

  • 2019.11.04.
  • 2

Kezdődik a hét; elfogy a jó idő, elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk.Ilyenkor ráérünk foglalkozunk egy kicsit az egészségükkel is.Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 deka kölessel készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam.Egyébiránt a köles nagyon egészséges gabonaféle, pl. >"Azonban
legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, végső soron szívproblémák kialakulását." <
cleaneating.huNo, akkor ezzel meg is van a heti egészségtudat ????Szép hetet mindenkinek....most már ehetünk valami igazit is ????ZSÁLYÁS VARGÁNYALEVES KÖLESSEL Hozzávalók:25 dkg vargánya (több is lehet)10 dkg sárgarépa1 közepes fej vöröshagyma6-8 dkg köles3 ek. tejfölfriss zsálya (lehetőség szerint)fűszerpaprikaőrölt köménybors, sóA vargánya gombát kockákra daraboljuk, de méretétől függően, szeletelhetjük is.A sárgarépát szintén kockákra vágjuk.A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd rádobjuk a sárgarépát, 1-2 perc párolás után a gombát is hozzáadjuk. Amikor már a gomba is szépen megpirult, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, egy egész kevés fűszerpaprikával meghintjük, és felöntjük bő 1 liter vízzel.Aztán ha már felforr beleborítjuk a kölest is, közepes lángon, közbe-közbe megkevergetve, puhára főzzük. A zsályát felaprítjuk, a tejfölt egy-két kanál meleglével kikeverjük és a főzés végén ezeket is hozzáadjuk a leveshez.