Karaj, kolbász és hajdina avagy Esőben

  • 2019.11.13.
  • 0

Aki még nem tudná, annak mondom ma egész nap esett (-sik).Ráadásul
13.-a van és péntek lesz holnap után...????Ebben az időben jól esik az ilyen vigasz ????KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT CSEMEGEKARAJ

HAGYMÁS-SZALONNÁS HAJDINAGÁNICÁVAL1 kg sertéskaraj1 szál lángolt kolbászőrölt köménymajoránnarozmaringbors, só40 dkg hajdina liszt1 l. víz1 kis fej vöröshagyma8-10 dkg kenyérszalonnarozmaringsóolaj vagy zsírtálaláshoz tejfölA karajt egy vékony pengéjű késsel, hosszában felszúrjuk (szerintem ha szépen megkérjük a hentest, Ő is megfogja nekünk ezt tenni, csak egy kicsit mosolyognunk kell), majd ügyesen beletoljuk, beletöltjük a kolbászt; rozmaringgal, majoránnával, köménnyel, durva borssal és sóval, alaposan bedörzsöljük, ezután egy forró serpenyőben, kevéske zsiradékon körbe pirítjukA szépen körbe pirított
karajt egy tepsibe tesszük, a húst meglocsoljuk olajjal, alá öntünk kb. 1,5 dl vizet, és fólia alatt, 180 fokon, kb. 70-80 percig sütjük, pároljuk, majd fólia nélkül szépen készre sütjük. (Tűpróbával – szúrópróbával ellenőrizzük! - és amennyiben van rá lehetőségünk, akkor keskenyebb, vékonyabb karajt válasszunk.)Köben elkészítjük a gánicát.A vizet felforraljuk, 1-2 kanál olajjal vagy 1 csapott kanál zsírral, sóval, rozmaringgal ízesítjük.A forrásban lévő vízbe beleöntjük a hajdinalisztet, és szép lassú tűzön, folyamatosan kevergetve(3-5 perc) főzzük, dagasztjuk, (jó masszív, sűrű állaga lesz) majd egy fedővel letakarva, saját gőzében, 30-35 percig pihentetjük.A szalonnát és a hagymát kis kockákra vágjuk.A gánicát kicsi felborzoljuk, és kanállal a "kiszaggatva" egy kis zsíron elkezdjük pirítani, amikor már kezd szép színt kapni hozzáadjuk a szalonnát és a hagymát, aztán együtt szép pirosra pirítjuk -a gánica pirítását célszerű több részletben végezni-.Tálaláskor a gánicára tejfölt kanalazunk.Naná, hogy nagy kedvencem a póréhagyma csíra sem hiányozhat róla ????