Lila és édes avagy Nem ugyanaz

  • 2019.10.31.
  • 6

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya -batáta- nem ugyanaz.Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam és természetesen van különbség.Pl. a lila burgonya íze burgonyás, a édes lila húsú "burgonya"
mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).A lila burgonya főzés során veszít a színéből, míg az édes megtartja mély lilaságát.(Valószínűnek
tartom, hogy a normál
lilaburgonyának is van színtartó fajtája.)Egyébként az édesburgonyának (is) több fajtája létezik Katt.ide>>>édesburi.hu
<<<És ha már ilyen szépen tartja a színét, akkor mi mást kívánhattam meg belőle, mint egy barátságos, bizalomgerjesztő
krémlevest, természetesen
hót egyszerűen ????
LILA BATÁTAKRÉMLEVESHozzávalók:80 dkg lila húsú édesburgonya (batáta)3+1 ek. méz3+1 ger. fokhagyma2 dl tejszín1 ek. lisztszerecsendiósóFeta v. KrémfehérsajtA lila batátát megpucoljuk és felkockázzuk.A 3 gerezd fokhagymát durván felaprítjuk.3 evőkanál mézet finoman megkaramellizálunk (nem égetünk!) az utolsó pillanatban beledobjuk aprított fokhagymát és egyből felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát és annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje, megsózzuk és puhára főzzük.Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a maradék 1 kanál mézet, és az 1 gerezd fokhagymát szintén durvára aprítva, egy botmixer segítségével szép simára turmixoljuk, visszatesszük a tűzre, tejszínből és lisztből készült habarással besűrítjük.Ha elkészült, a még forró levesünket frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor Feta vagy Krémfehér sajtot morzsolunk bele.Csak ínyenceknek: aprított rozmaringot, olívaolajat és egy kis mézet összekeverünk és ezzel is megcsepegtetjuk a levesünk tetejét ????