Pogácsa és vaj avagy Azok a fekete szemek

  • 2019.06.03.
  • 0

Ma ismét sütiztem ????VAJAS POGÁCSA

FEKETE SZEZÁMMAGGALHozzávalók:50 dkg liszt20+5 dkg puhavaj3 dkg élesztő1 db tojás 1,5 dl tej1 p. tejföl (175g)1 ek. porcukorsófekete szezámmagA tojást szétválasztjuk.A tejfölből egy evőkanálnyit félreveszünk.Az élesztőt kézmeleg, porcukros tejben felfuttatjuk.A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a 20 deka puha vajat, a tojássárgát, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt, aztán alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.( A tészta, nagyon finom, lágy, ezért a gyúrást, az elején egy erősebb keverőlapáttal kezdtem és amikor már összeállt, akkor váltottam kézi gyúrásra.) 15-20 perc pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük az 5 deka puha vajjal, megszórjuk egy teáskanálnyi fekete szezámmaggal, és lentről – felfelé, illetve jobbról – ballra szépen meghajtogatjuk.20 perc pihentetés után ezt a hajtogatást még egyszer megismételjük, és langyos helyen, letakarva, megkelesztjük.Amikor a tésztánk, kb. duplájára kelt, kinyújtjuk, a tetejét bevagossuk, kiszaggatjuk, tepsibe pakoljuk, a félretett tejfölt és a tojásfehérjét összekeverjük és a pogácsáinkat megkenegetjük vele aztán fekete szezámmaggal megszórjuk.Előmelegített sütőben 200 fokon kb.20 perc alatt megsütjük.-Ismét elmondom: ez egy nagyon lágy tészta, tehát gyúrás, dagasztás közben, ha kell, a kezünket lisztezzük akár többször is, és ne a tésztára szórjuk!