Spárga és ragu avagy Hús vagy tészta

  • 2019.05.16.
  • 3

A mai receptem szintén nem nagy dolog, hisz az alapmártás lényegében a tegnapelőtti variációja. Ami azt bizonyítja, hogy egy dologból egyszerűen, ici-pici variációkkal, könnyen készíthetünk egy új pompát.
DIJONI - TEJSZÍNES SPÁRGARAGU
SÜLTEKHEZ VAGY TÉSZTÁKRAHozzávalók:50 dkg zöldspárga15 dkg sárgarépa2 dl tejszín1,5 dl fehérbor2 ek. mustár1 ek. liszt1 ger. fokhagymatárkonybors, sóvaj és olívaolajA zöldspárgát megmossuk, leöblítjük, az alsó fás részét (2-3 cm) levágjuk, a többit pedig vékonyan (2-3 mm) felkarikázzuk, egészen a sípjáig (teteje) amit egészben hagyunk.A sárgarépát vékonyan félkarikákra daraboljuk, aztán vaj és olívaolaj keverékén, a felkarikázott spárgával együtt kicsit megsózva 3-5 percig pároljuk, majd felöntjük a borral, hozzáadjuk a mustárt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, és lassan összeforraljuk, tárkonnyal és borssal ízesítjük.Ezek után a tejszínt, a liszttel és 1 deci vízzel kikeverjük (habarást készítünk) és a ragunkat besűrítjük vele, szükség esetén vízzel lazíthatjuk, és ha az ízlésünk úgy kívánja egy kis cukorral finomíthatjuk.Én most sertéssülthöz készítettem, csirkéhez akár bárányhoz is pompás kiegészítő lehet, a köretét mindenki maga vállasza meg, nálam ez most fincsi vékony héjú főtt újkrumpli volt.…és amint azt a nevében jeleztem, ezt a ragut tésztákhoz is használhatjuk, estelegessen csíkokra vágott csirkehússal vagy sonkával kiegészítve.