Zöldbab és hús avagy Nem méltatom

  • 2019.04.02.
  • 2

Hús és zöldség.Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény...Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a Palócleves.
Nevét illetőleg több változat is létezik; általában Mikszáthhoz kötik, Ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami nem A nagy palóchoz, hanem
palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal és egy szakácsverseny alkalmával
készült először...Eredetileg ürühúsból készült, mára viszont már szinte bármilyen hús megteszi, legyen az marha, borjú, sertés,....
akár pulya is.Találkozhatunk olyan recepttel ami zöldfűszerként kaporral ízesíti, de én a tárkonyt ajánlom - tárkony és a kömény szerintem nagyon passzol egymáshoz, főleg ha még a tejföl is megjelenik az ételben.Tehát akkor, én így készítem:
PALÓCLEVES,
SERTÉSHÚSSALHozzávalók:50 dkg sertéscomb10 dkg kenyérszalonna50 dkg zöldbab50 dkg burgonya15 dkg sárgarépa1 nagy fej vöröshagyma2 ger. fokhagyma2 db paprika1 db paradicsom1 p. tejföl (175g)1-2 ek. lisztfűszerpaprikaköménytárkonybors, sóA sertéscombot 1-1,5 centis kockákra daraboljuk.A kenyérszalonnát és a vöröshagymát felaprítjuk, kevéske zsiradékon, együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst.Közben a paprikát, valamint a paradicsomot is kis kockákra vágjuk; és amikor a hús elveszti nyers színét ezeket is belekeverjük. Megsózzuk, borssal, köménnyel, tárkonnyal és zúzott fokhagymával ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve, pörkölt módján, 45-50 percig főzzük, pároljuk.