Virsli, mustár, kenyér avagy B.Ú.É.K. 2019.

  • 2018.12.31.
  • 5

Az év utolsó napján mindenki ki akar tenni magáért, és jobbnál-jobb, szebbnél-szebb falatokkal szeretne kedveskedni családtagjaink, barátaink, vendégeink.Ezzel nincs baj; de ha belegondolunk, és egyszer őszinték vagyunk magunkhoz, csak az a sok munka van vele.... és megéri?
Igen, megéri, mert szép, finom meg minden...De akkor mi a francnak vettünk 24 pár virslit?-Hát azért legyen az is!Aztán el jön a pillanat, amikor valaki, a buli közepén feleszmél és percek alatt magáévá teszi a társaságot, elvonva figyelmüket az asztalon a sorakozó, sokminden dejónézki miaztól, és félhangosan elkiáltja magát...-Gyerekek! Ne főzzünk egy kis virslit?Na, itt van vége az egész napos készülődének. Ettől kezdve már mindenki csak a virslire koncentrál.Ezért mondom Nektek Drágájim, szilveszterkor csak a virsli! (már én sem töröm magam)Most essen szó a virsli eredetérő, mert szerintem nem sokan tudjuk, honnan is jön ez a finomság.A virsli is mint minden Kínához köthető.Történt egyszer az 1620-as évek vége felé, hogy Virh Si Li császár - ez olcsó poénnak tűnhet, de igaz, nekem elhihetitek, ott
voltam - szóval, az év utolsó napján nagyon éhes lett. Magához hívatta a főszakácsát és arra kérte, hogy készítsen neki valami kolbász félét, de a hús tartalma legalább 60 %
(47) legyen, ne legyen benne szőr, csőr, szem, köröm, karom, viszont, legyen jól ledarálva hogy ne legyen felismerhető miből is készült valójában; és jó lenne, ha nem műbélben csomagolná ezt a felismerhetetlen pépet, hanem valami más nemesebb dologba... mondjuk juh bélbe.Szó-szó, a szakácsmester elkészítette
ezt finomságot, ami annyira megtetszett
a császárnak, hogy egyre gyakrabban kellet készíteni.A baj csak az volt, hogy nem volt neve az ételnek, és így nem indulhatott világhódító útjára. Szegén kínaiaknak még 38 évet kellet várni, hogy a császár kimúljon, és róla tudják elnevezni Virhsili-nek.

Az idők során a h-, és egy i-betű eltűnt a névből, és a recepttúrája is megváltozott. Ma már rengeteg virsli nevű finomságot vagy nemfinomságot kaphatunk, mindenkinek meg van a saját kedvence.Jut eszembe, a virsli eredetéről
sok helyen, sok minden más dolgot olvashattok - de az mind hülyeség - az enyém az igaz történet és pont.Na, de jöjjön a mai receptem.FŐTT VIRSLI,
MUSTÁRRAL ÉS KENYÉRRELHozzávalók:virsli - ahány főre, amennyit gondolunkmustár (torma, stb...)kenyér vagy zsemle, esetleg borsófőzelékszükségünk lesz:lábosratányérra vagy eldobható
papírtálcáraevőeszközre, vagy a kezünkre, mert az mindig kéznél vanés vízre, egyébként a víz egy fantasztikus dolog, temérdek dologban segítségünkre lehet, én például a napokban mosakodtam vele... esküszöm csodákra képes!A recept: