Túró és rétes avagy Csak egy kérdés

  • 2018.12.03.
  • 7

Desszert, no comment, csak egy kérdés, Vajon kiről vagy miről kapta a nevét?
RAKOTT TÚRÓS RÉTES,


RUDOLF MÓDRA1 cs. réteslap (9db-os)50 dkg túró10 dkg kristálycukor + 1-2 ek. szórás15 dkg baracklekvár 2 db tojás2-3 ek. búzadara1 p. tejföl (175g.)5 dkg tortabevonó csokoládé + 3-5 dkg díszítésétolaj vagy olvasztott vajA túrót egy villa segítségével kicsit áttörjük, a tojásokkal, a cukorral és 2 evőkanál tejföllel, valamint a búzadarával alaposan elkeverjük.A maradék tejfölt pedig a baracklekvárral keverjük el.Egy 32 centis kis tepsit finoman kikenünk olajjal (vagy olvasztott vajjal).A kikent tepsit kibéleljük 2 db réteslappal a széleit visszahajtjuk; a lapok közét finoman megkenjük olajjal és a későbbiekben a többi lappal is ezt tesszük.A lapokra ráborítjuk a túrótöltelék felét és egyenletesen elkenjük rajt.Ismét 2 réteslap következik, a közük finoman olajozva, erre jön a tejfölös-lekvár, erre 1 db réteslapot rakunk. amire ráreszeljük az 5 deka csokoládét.Újabb 2 lap következik, majd a maradék túró, és az utolsó 2 lappal fedjük le, amit szintén finoman lekenünk olajjal, és 1-2 evőkanál cukorral megszórjuk.Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt szépen megsütjük, amikor kivesszük a sütőből, még forrón a tetejére csokireszeléket hintünk.Ez, mint általában az ilyen jellegű finomságok, hűlés, pihentetés után szeletelhetők könnyen és szebben.Amennyiben 8 lapos rétestésztát kapunk a csoki és a lekvár rétegek közül hagyjuk ki az 1 lapot; -néhány hónappal ezelőtt az általam kedvelt réteslap is csak 8 darabos volt.