Tök és galuska avagy Pörkölt lett a tökömből (de csak az egyikből)

  • 2018.10.09.
  • 9

Ismét az a szerencse ért, hogy kaptam két darab fincsi, zsenge főzőtököt.Pont a napokban jött eszembe, illetve emlegettem valahol, hogy régen ettem galuskát...Nem volt mese, ma pörkölt lesz és kanállal.TÖKPÖRKÖLT JUHTÚRÓS GALUSKÁVALHozzávalók:1 kisebb zsenge főzőtök (kb.1,20 kg)1 nagy fej vöröshagyma4 ger. fokhagyma2 db paprika1 db paradicsom1 ek. ételecet (10%)1 db babérlevélfűszerpaprikaőrölt köménymajoránnabors, só4 adag galuska10 dkg juhtúróA vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, közben a paprikát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, 3-5 perig pirítjuk. Ezután megsózzuk, borsozzuk, köménnyel és majoránnával fűszerezzük, zúzott fokhagymával és egy babérlevéllel ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve, legalább 30 percig rotyogtatva főzzük; tehát pörkölt alapot készítünk.Ez idő alatt a tököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magrészét, meghámozzuk, és nagyobbacska kockákra daraboljuk.Az alaphoz hozzáadunk 1 evőkanál ecetet és beleszórjuk a tökkockákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepi (de lehet kevesebb is) és puhulásig főzzük (nálam ez kb. 20 perc volt).Amíg a pörköltünk megfő, hagyományos módon készítsük el a galuskát, öblítsük le, de még melegen keverjük össze a juhtúróval, ami szépen felolvad és bevonja a galuskát.A szaftja: nem fog annyira és úgy sűrűsödni, mint a húsoknál, főleg, ha (mint én) sok szafttal szeretjük, de nyugodtan alkalmazzunk a lisztszórásos sűrítést (staubolás) vagy hagyjuk lazábbra, hígabbra, úgy is kanállal fogjuk enni.