Burgonya és darált hús avagy Picit más, picit fűszeres

  • 2018.07.23.
  • 6

Rakott krumplit kívántam, picit máshogy, picit fűszeresebben.FŰSZERES RAKOTT BURGONYA,


DARÁLT HÚSSAL ÉS SAJTTALHozzávalók:50 dkg sertés darált hús80 dkg burgonya10 dkg kenyérszalonna1 fej vöröshagyma2 ger. fokhagyma20 dkg paprika (2db.)10 dkg paradicsom (1db)4 db főtt tojás1 nagy p. tejföl (450g)10-15 dkg trappista sajtfűszerpaprikakakukkfűoregánólestyánbors, sóA burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk.A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, üvegesre sütjük; aztán hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, befűszerezzük, (nálam a kakukkfű volt az uralkodó íz), meghintjük egy kevés fűszerpaprikával, és vízzel felöntve, pörkölt módján puhára főzzük, (kb.35 perc), a levét, szaftját minimálisra forraljuk. Közben felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot, és a főzés utolsó 5 percében a hozzáadjuk a húshoz, majd már a tűzről levéve, két gerezd zúzott fokhagymát és 2-3 evőkanál tejfölt is belekeverünk.Egy kis tepsit vékonyan kizsírozunk és finoman megszórjuk zsemlemorzsával.A burgonya 3/4 részét felkarikázzuk, és a tepsi aljára pakoljuk, a megpucolt főtt tojásokat, felkockázzuk és a burgonyára szórjuk, ráborítjuk a darált húsos részt, jól lenyomkodjuk.A félretett burgonyát, és a sajtot, kis kockára daraboljuk, aztán a maradék tejföllel összekeverjük és darált húsra öntjük, egységesen eloszlatjuk rajta.180-200 fokos sütőben, 40-50 perc alatt szépen összesütjük, megpirítjuk.