Zöldbab és zsálya avagy Véletlen, és jó lett

  • 2018.06.20.
  • 8

Ma véletlenül "kemény, erős, nagyon jó minőségű 10 %-os" főzőtejszínre nyúltam rá......jó duma, de az is lehet, hogy csak a % % % % jelek villogtak előttem, na meg egy bongyor szőke, és valószínű ezért lehetett ez a ballépés, ami nem is annyira az...Nem is magyarázkodom tovább, ez volt, ezt kellett elhasználnom és jó lett így is.Na de az a
szőke...
FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ,
ZSÁLYÁS-ZSENGE ZÖLDBABRAGUVAL

ÉS PIRÍTOTT BURGONYÁVALHozzávalók:60 dkg sertéskaraj5-6 ger. fokhagymabors40 dkg zsenge sárgahüvelyű zöldbab10 dkg kolozsvári szalonna1 db kaliforniai paprika – zöld2 dl főzőtejszínfriss zsályaőrölt köménysó A sertéskarajt felszeleteljük, picit megklopfoljuk.A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomó segítségével, egy tálba passzírozzuk, frissen őrölt borssal erősítjük, majd egy kis, kézi habverővel vagy mártáskeverővel kevergetve, fokozatosan, étolajat adunk hozzá (kb. 3 deci); aztán ebbe a pácba pakoljuk a hússzeleteket, alaposan átforgatjuk és egy éjszakán át, letakarva, hűtőben érleljük. (Az olaj mennyisége szükség szerint változhat, ez függhet a szeletek nagysága és az edény méretétől is, de amikor a hűtőbe tesszük, az olaj fedje be a húsokat.) A bepácolt hússzeleteket egy serpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk és tálalásig melegen tartjuk.A zöldbabot megtisztítjuk, nagyobb darabokra elvágjuk, (én csak megfeleztem), majd forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük; leszűrjük, lehűtjük.

A szalonnát apró kockákra daraboljuk, és a paprikát is felkockázzuk.Egy serpenyőben, együtt, elkezdjük pirítani a szalonnát és a paprikát, 2-3 perc múltán, hozzáadjuk az előfőzött zöldbabot, felöntjük a főzőtejszínnel, egy kis köménnyel és egy jó adag aprított, friss zsályával ízesítve, szép lassan összeforraljuk.Tálaláskor a karajszeletekre halmozzuk a ragut, most