Lecsó és újkrumpli avagy Újra gondoltam

  • 2018.06.12.
  • 1

Tegnap a boltban egy kedves ismerőssel a lecsóról beszélgettünk, és a trendi újra gondolt éltelekről, amiért igazándiból egyikünk se rajong túlzottan...
Ő pedig, a sorai végét azzal zárta: -De a lecsó, az lecsó.Na, komolyan mondom, én, nem szakmabeli emberkét még nem hallottam ilyen ízesen beszélni ételről; pláne lecsóról. Nem mintha a lecsóval lenne bajom, sőt, szerintem az egyik legőszintébb étek, amibe nem kell más csak paprika, paradicsom, hagyma és só! Ezek mennyisége természetesen emberenként változhat, szoktam is mondani: Ahány ház, annyi szakács.
Aztán ma reggel újra arra gondoltam, hogy milyen ízesen is beszélt.Délben újra gondoltam rá.Valamivel később újra gondoltam rá, és hamar neki is láttam a lecsó főzésének, próbáltam egy picikét trendibbé tenni, de újra gondolatomba jött a nagy igazság: A lecsó, az lecsó!LECSÓS SERTÉSSZELELT, ÚJKRUMPLIVALHozzávalók:60 dkg sertéskaraj10 dkg kolozsvári szalonna2 fej vöröshagyma60 dkg paprika50 dkg paradicsom60 dkg újkrumpli (apróbb)









őrölt köménymajoránnasóA sertéskarajt felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, megsózzuk, őrölt köménnyel és majoránnával fűszerezzük, meglocsoljuk, megkenegetjük egy kis olajjal, majd grillserpenyőben szépen megsütjük. A szalonnát szép vékonyan felcsíkozzuk, a vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és együtt megpirítjuk.Közben a paprikát és a paradicsomot is feldaraboljuk, és az alaphoz adjuk, picit megsózzuk (óvatosan van már benne szalonna!!!).Az újkrumplit megtisztítjuk (én egyszerűen, csak megszoktam mosni, és egy erre a célra elkülönített dörzsis-mosogatószivaccsal jól megdörzsölöm a héját), majd nagyobb darabkákra vágjuk.Amikor a lecsónk, kezd szépen puhulni, beleszórjuk az újkrumplit és fedő alatt, kb. 15 perc alatt készre pároljuk.