Káposzta és tejföl avagy Hej de rutyutyu

  • 2018.03.14.
  • 1

Ne kérdezzetek semmit.Jött az ötlet.Nem tudom hogyan, és honnan, csak jött.Ölég népies lett, ha valaki ismer valami hasonlót, léci írjon.Kösziköszi és ŐrültenJóÉtvágyat !TEJFÖLÖS KÁPOSZTALASKA,


GERSLIVEL ÉS KOLBÁSSZALHozzávalók:1 db fejes káposzta (kb. 1,30 kb.)15 dkg gersli (árpagyöngy)20 dkg lángolt kolbász2 ger. fokhagyma2 ek. kristálycukor1-2 ek. liszt1 p. tejfölbabérlevélköményrozmaringbors, sóA gerslit egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd átöblítve, sóval és babérlevéllel ízesített vízben, megfőzzük, leszűrjük, félretesszük. A káposzta külső csúnya leveleit eltávolítjuk, a torzsát kivágjuk, aztán a káposztát nagyobbacska kockákra vágjuk (laskákra), egy tálba rakjuk, megsózzuk, majd alaposan átforgatjuk, illetve a kezünkkel jól meggyömöszköljük, „megtörjük” és jó egy órát pihentetjük, közben ezt a műveletet 2-3 megismételjük.A kolbász apró kockákra vágjuk, és forró zsiradékon picit megpirítjuk, majd megszórjuk a cukorral, finoman megkaramellizáljuk, aztán rátesszük a káposztát, zúzott fokhagymával, borssal, köménnyel, rozmaringgal ízesítjük, és innen tovább, kevergetve, szakaszosan pároljuk. Tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel, ami épphogy ellepi, és ezt addig ismételjük, amíg a káposzta eléri a kívánt puhaságot, és csak épp van egy kis leve. (Nem főzeléket készítünk!)A káposztához keverjük a megfőtt gerslit, tejfölből és lisztből készült habarással, jó sűrű, szaftosra főzzük.