Pizza és töltött avagy ...és jött az ötlet

  • 2017.12.08.
  • 1

A fészen vannak főzős , főzéssel kapcsolatos csoportok, többek között az egyikben az admin minden nap fel teszi a kérdést, Mit eszünk ma? Csak úgy mint más, ide én is be szoktam írogatni a napi mannáimat és természetesen mindig megnézem a mások menüjét is.Ez tök jó dolog arra az esetre, ha Jajj! nem tudom mit főzzek....Tegnap mivel ebédre csak a
Szójababsaláta
volt, estére
mindenképp
valami komolyabbat terveztem, hama-gyorsan végig szaladtam a csoporttagok ötletadó étkein és
LIMARA
ebédjén felbuzdulva estére én is Calzonét készítettem....CALZONE a'la MADCHEFHozzávalók:45 dkg liszt2,5 dkg élesztő2,5 dl víz4-5 ek. olívaolajsó1 csapott mk.
őrölt köményA élesztőt,
2,5
dl
kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk.
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük
összegyúrni.
(A
csapott mokkáskanálnyi kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici mennyiséggel teszem "kenyeresebb"
ízűvé a tésztát. Ha esetleg római köménnyel készítjük, akkor még érdekesebb ízt kapunk, de még ez sem "zavaró"!)Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után
a tésztát kigombócozzuk,
és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

(Most csak kettő nagy gombócot készítettem, ezt is kettélehet vágni tálaláskor, és akkor négy adag, de bevallom töredelmesen, hogy nálam ez most csak két szép adag lett, az egyiket én ettem meg, a másikkal pedig nem tudok elszámolni. Ha a klasszikus módot választjuk akkor
ebből a mennyiségből
4
db,
20-25
centi
pizza jön ki.)
A tészta gombócokat kinyújtjuk, és az egyik felükön elosztjuk a tölteléket, illetve a sajtot.A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a szélénél ügyesen összetapasztjuk, összecsípjük, vagy akinek kezébe van a tudáshatalma az szépen összefonhatja; lényeg a lényeg, levegőmentesem zárjuk le, hogy a benne rejlő ízek, aromák, na és a szaftossága meg ne szökjön sülés közben.Előmelegített sütőben 220 fokon, 16-18 perc alatt szépen megsütjük, én picit ráhagytam, mert kenyérben is azt szeretem, ha szépen megvan sülve (barnulva) a héja.