Csibe és batáta avagy Mindenből egy pici

  • 2017.09.18.
  • 1

Ma egy kedvenc ízpárosomat használtam az ebéd készítésekor, ez pedig nem más, mint a kakukkfű és a chili,
Nem tudom miért van, de ez duó, nálam nagyon kívánja egymást; sokszor megesik, hogy a reggeli sajtos (bármilyen sajtos) szendvicsembe is bele csempészek, néhány levélek kakukkfüvet és egy leheletnyi chili-t, ez utóbbit, inkább őrölt formában, nem sokat! csak úgy, hogy még kellemesen legyen pikáns.A mai ebénél, ezt még egy kicsike balzsamecet is tetézte, ráadásul pác formájában.PIKÁNS CSIRKECOMBOCSKÁK,
SONKÁS-HAGYMÁS SÜLT BATÁTÁVALHozzávalók:4 adag csirke alsócomb (12 db)
6 ek. balzsamecetolívaolajchili (nálam szárított jalapeno)kakukkfűA köret:80 dkg batáta (édes burgonya)10 dkg minőségi, vékonyra szeletelt sonka1 fej lilahagymasó(fehérbor)A balzsamecetet, kb. duplája olívaolajjal, a picike chilivel és kakukkfűvel (a szárát is beledobhatjuk) jól összekeverjük.Ezt a páclevet, rálotyikoljuk a megtisztított csirke alsócombokra, és alaposan beleforgatjuk, bemasszírozzuk vele. Legalább 3-4 órán át hűben pihentetjük, de több is lehet.








190 fokra előmelegített sütőben, picike vizet aláöntve,
fólia alatt kb.50 percig sütjük, utána nagyobb hőfokon rápirítunk.A körethez, a batátát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, megsózzuk, és olívaolajon, kis lángon, elkezdjük a sütését,
finoman mozgatva, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön szét. Közben a sonkát és a lilahagymát szép vékony csíkokra vágjuk és amikor a batáta, már kezd szépen pirulni, közé szórjuk, és együtt készre pirítjuk, kakukkfűvel ízesítjük.(Nem kötelező, de kár lenne érte: a tepsi alján összegyűlt, visszamaradt, finomra pörkölődött (nem égett) zsiradékot, szaftot, egy kis fehérborral felöntve kiforraltam és ezzel meglocsoltam a combokat.)