Karaj és ünnep avagy Egyetlen egy fűszer és...

  • 2017.02.01.
  • 5

A tárkony az a fűszer,-szerintem- ami a legnagyobb valószínűséggel ekkor kerül elő, amikor valami ünnepi, vagy legalábbis alkalmi étken agyalunk. Ez valószínűleg a tárkony kellemes, pikáns,"édeskés", aromás ízének köszönhető.
- A francia és a erdélyi konyha egyik meghatározó fűszere.-Valamikor rég, a népi gyógyászatban a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmazták.-Illóolaját előszeretettel használja az illatszeripar.
SERTÉSKARAJ, PIKÁNS,
TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSBAN Hozzávalók:60 dkg sertéskaraj20 dkg gomba10 dkg füstöt tarja15 dkg sárgarépa1 fej vöröshagyma2 ek. mustár 2 dl tejszínliszt vagy keményítő tárkonysóhosszú metéltA sertéskarajt felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk és egy kevéske zsiradékon elősütjük.Közben a hagymát félkarikákra, a tarját vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük.A húsokat félretesszük, és ugyanabba a serpenyőben, együtt megpirítjuk a hagymát, tarját és a gombát, megsózzuk.A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a gombához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi, belekeverjük a mustárt, tárkonnyal ízesítjük, aztán a húsokat visszatéve szép lassan puhára pároljuk.Tejszínes habarással besűrítjük, kifőtt tésztával kínáljuk.