Csirke és gomba avagy Okosan fűszerezz

  • 2017.02.16.
  • 7

Ismét eme bölcs mondatot kellet hallanom-- Könnyű neked, Te tudom mit mivel kell fűszerezni! Nekem otthon van az a sok minden fűszer, de csak hiába. Múltkor is szórtam bele mindegyik zacskóból egy kicsit, de aztán... hát nem is tudom... azért elfogyott...Hmm. Tény és való, hogy az igazi, jó fűszerezéshez, kell egy kis alapgógyi; az is igaz, hogy az esetek nagy százalékában meg vannak, a mit-mihez "szabályai"; de sokszor elég 1 azaz egy, fűszer ami megadja az étel alap ízét. Ugyanakkor tiszteletben kell tartani a bátrabb kísérleteket is. A legfontosabb viszont az, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét, mert hozzátenni, szinte bármikor lehet.
...és még egy, ha már bevált, megszokott étket próbálunk egy picikét átvariálni, soha ne ragaszkodjunk az ismert ízhez <<< pont most készítettük egy új
csodát.No, akkor ennek jegyében, jöjjön egy olyan igazi fűszeres finomság.

CSIRKEMELL SZELETEK,

FEHÉRBOROS-TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSHozzávalók:60 dkg csirkemell25 dkg gomba10 dkg bacon3 ger. fokhagyma 1,5 dl fehérbor2 dl tejszínliszt só20 dkg orsó tészta (teljes kiőrlésű)A csirkemellet felszeleteljük, (igény szerint klopfolhatjuk, de én ez kihagytam)
megsózzuk, és lisztbe forgatva elősütjük.A bacon-t vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Ugyanabban a serpenyőben amelyikben a szeleteket sütöttük (feltételezve, hogy nem égettük meg), elkezdjük pirítani a bacon csíkokat, 1-2 perc után hozzárakjuk a gombát, amikor a gomba is kezd pirulni, megsózzuk, és felöntjük a borral. Visszatesszük a szeleteket és lassú tűzön, fedő alatt kb. 5 perig pároljuk.A fokhagymát apró kockákra daraboljuk, és a húsok közé szórjuk; a levét minimálisra forraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. 2-3 perc alatt