Vad és gulyás avagy Vadulj szolídan

  • 2015.10.16.
  • 1

A minap szép érett Szarvas gulyáshúst lőttem a boltban.
Abból gondoltam, hogy érett, mert már le volt akciózva; szerencsére nekem ezzel kapcsoltban nincs semmi fenntartásom, úgy hogy büszkén emelt fővel hoztam haza zsákmányomat!
FŰSZERES SZARVASGULYÁSHozzávalók:1 kg szarvas gulyáshús (lapocska, comb, nyak, szegy)10 dkg szalonna 2 nagy fej vöröshagyma5 ger. fokhagyma2 db paprika2 db paradicsom60 dkg burgonya1 szép szál sárgarépa 2-3 db babérlevélfűszerpaprikacsombor (borsikafű) kakukkfűrozmaringőrölt köménysóA szalonnát felkockázzuk, egy kevéske sertészsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük, beletesszük a felkockázott hús, amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk a picire kockázott paprikát és paradicsomot, illetve az aprított fokhagymát, meghintjük fűszerpaprikával és befűszerezzük, sózzuk, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és elkészítjük pörköltnek.
(Ezt kár volt ilyen hosszan leírnom.)A főzés utolsó 30 percében (ahogy a hús puhul) belerakjuk a felkarikázott répát és a kockára vágott burgonyát szép lassan készre főzzük.Csak 1 ötlet: mint ahogy már az írtam néhányszor a pörkölteket, gulyásokat úgy szoktam befejezni, hogy a legvégső forráskor, adok hozzá, az leírt fokhagyma mennyiségéből egy kisebb gerezdet, fel aprítva, épp ha úgy van akkor a zöldfűszerekből is, és ezzel üde, friss ízharmóniát kölcsönzünk az ételnek.