Kelbimbó és gomba azaz Ízletes és zöld, na meg sárga

  • 2015.10.15.
  • 9

A kelbimbó vagy bimbós kel nem más, mint egy degeszre tömött tápanyagraktár!Csak néhány dolog: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint valamint
magnéziumot
mangánt, vasat, káliumot és foszfort is tartalmaz!Hasznos tanács lehet, az, hogy a kelbimbót, lehetőség szerint frissen elkészítve tálaljuk, mert melegen tartva ill. melegítve sokat veszíthet az pompás, üde, zamatából. ÍZLETES GOMBÁS-KELBIMBÓRAGU,

ROZMARINGOS-KUKORICAKÁSÁVAL Hozzávalók:30 dkg kelbimbó20 dkg barna csiperke (ízletes)1 szál szálzeller1 fej vöröshagyma2 ger. fokhagyma2-3 ek. balzsamecet bors, só 25 dkg kukoricadararozmaringolívaolajsóA kelbimbót és a gombát megtisztítjuk, majd a kelbimbót félbe, a gombát pedig cikkekre vágjuk.A vöröshagymát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk és egy kevés olívaolajon, együtt 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és a kelbimbót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami csak félig lepi el, és kívánt puhaságúra pároljuk, szükség szerint a vizet pótoljuk.Amikor kellően megpuhult a kelbimbó, minimálisra forraljuk a levét, aztán aprított fokhagymát szórunk közé, meglocsoljuk balzsamecettel és még egyet forralunk rajt.Közben elkészítjük a kukoricakását, aminek több módja is lehet.


Én most, 1 liter forrásban lévő sós vízhez, 25 deka kukoricadarát szórtam, és lassú tűzön, „folyamatos” kevergetéssel 5-10percig puffogtatva főztem, majd egy 5 percig fedő alatt pihentettem, a tűzről már lehúzva.
(A dara gyártótól függően lehet kissé eltérő minőségű; de +vizet, főzés közben is adhatunk hozzá, viszont csak finoman.)3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és aprított rozmaringgal ízesítettem.