Velő avagy Ne ítélj első látásra

  • 2015.01.10.
  • 0

Erre az ételre, szerintem igaz a fenti állítás, miszerint nem szabad első látásra ítélni! Mondom ezt annak árnyékában, hogy ismerek olyan emberkét is aki a rizses húst azért nem szereti, mert „Hogy néz az ki, úgy összegányolva!?”
Az íze illetve az az íz amit a velő kölcsönöz egy ételnek, az valami bámulatos (persze a velőt azt szeretni kell).
VELŐS EGYTÁLHozzávalók:60 dkg velő20 dkg vöröshagyma3-4 ger. fokhagyma1 kis dob. paradicsompüré (70g)4 db főtt tojás60 dkg burgonya25 dkg sárgarépa1 cs. petrezselyem zöldje bors, sóA burgonyát és a sárgarépát megpucoljuk és kis gerezdekre vágva együtt megfőzzük.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és üvegesre pirítjuk.A paradicsompürét a hagymához adjuk és ezt is kissé megpirítjuk. (paradicsom püré pirításakor ügyelnünk kell arra, hogy meg ne égjen; ezért figyeljünk rá, „folyamatosan”kevergessük és amikor erősödik az illata, egyből öntsük fel egy kis vízzel.) A gondosan megtisztított (lehártyázott) velőt rátesszük az alapra és gyenge tűzön kb.10 perc alatt megpároljuk, közben kis adagonként vizet adunk hozzá, de nem kell túlságosan levesesre készíteni.A fokhagymát vékony karikákra szeleteljük és a velőhöz adjuk, egy forrás után hozzáforgatjuk a megfőtt burgonyát és répát, majd megszórjuk bőségesen petrezselyem zölddel és a végén, óvatosan, a szintén gerezdekre vágott főtt tojást is beleforgatjuk.Savanyúságként a csemege uborka nagyon passzol hozzá.