Saláták uborkából 1.

  • 2013.08.05.
  • 0

Alapból szeretem az uborkát és mindent ami uborkából, uborkával készül.Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.Éhgyomorra fogyasztva az
uborkalének étvágyjavító hatása ismeretes. Magas víztartalma mellett,
A1-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalmaz, de jelentős mennyiségben fellelhető benne a magnézium, nátrium, kálium (vízhajtó), kalcium, foszfor és a vas is.
Víztartalma 96%, kalóriaszegény (10 dkg/ 15 kcal) többek közt ezért is kiváló a diétás menü részeként.Rostjai könnyebben emészthetőek, ha fogyasztás előtt kicsikét lesózzuk.Ma már léteznek olyan kutatások amelyek szerint a legtöbb értéke a héjában illetve közvetlen a héj alatti részében van (mint sok más zöldségnek és gyümölcsnek), ezért nem érdemes az uborka héját lehámozni.GYÖMBÉRES UBORKASALÁTA,








PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGALHozzávalók:60-80 dkg saláta uborka2 db lilahagyma2 p. kefir (1/150g)1 darabka gyömbér (kb.:2-3cm)
2 tk. kristálycukor2 ek. olívaolaj bors, sóA kefireket egy tálkába borítjuk majd megtisztítjuk és belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk és kristálycukorral ízesítjük, jól elkeverjük.Az uborkát és a lilahagymát felkockázzuk és alaposan beleforgatjuk az öntetbe. Jól lehűtjük és tálaláskor szárazon pirított szezámmaggal meghintjük.
Ebben a nagy melegben, jó hidegen, szerintem üdítő, önálló saliként és meg állja a helyét.