Kaptam egy tököt +

  • 2013.08.24.
  • 3

-Nem akarsz valami tökös ételt főzni?-Mindig olyant főzök.-Nem úgy te hüle! Hozok neked tököt, valami őrülten jó ételt készítesz belőle (hi-hi-hi).Nekem, kérem szépen azt tanították, hogy amit adnak azt fogadd el, mert máskor nem kapsz semmit. Szófogadó gyerekként elfogadtam a tököt, szép nagy tököt és még megfejelték egy nagy adag paradicsommal is.Na már most, mi van itthon? :) Tök és paradicsom.
Mit szoktam mondani, miből kell főzni; abból ami otthon van!

Akkor most mit fogok főzni...
PARADICSOMOS TÖKRAGU,





TÖKMAGOS CSIBEFALATOKKALHozzávalók:1 kg főző tök (nem baj, ha több)40 dkg paradicsom1 nagy fej vöröshagyma3 ek. ételecet (10%-os) borsikafű (csombor)só olívaolaj 60 dkg csirkemell 2 ger. fokhagyma 10 dkg zsemlemorzsa (kb)5 dkg tökmag (kb)1-1,5 dl tejbors, sóA csirkemellet kicsi, vékony szeletkékre, falatkákra vágjuk.A fokhagymát egy tálkába zúzzuk és összekeverjük a tejjel, majd min. 30 percig ebben pácoljuk a csibefalatokat. (A tej mennyiségét csak hozzávetőlegesen írtam; végül is annyi tejet használjunk amennyi szükséges ahhoz, hogy a húst nagyjából ellepje; nem kell úsznia!)
A tökmagot egy mozsárban összetörjük és összekeverjük a zsemlemorzsával, borsozzuk.A tököt meghámozzuk, a belsejét kivájjuk és legyaluljuk.A vöröshagymát félkarikára szeleteljük egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a tököt, megsózzuk, meghintjük egész köménnyel és rálottyintjuk az ecetet. Közben a paradicsomot felkockázzuk és ezt is közé dobjuk, lassú tűzön, szépen megpároljuk (mivel nem kell szétfőzni ezt sem, kb.: 20-25 perc elég neki) borsikafűvel ízesítjük.A fokhagymás-tejben pácolódott csibefalatokat jól lecsepegtetjük, picit ki is „facsarhatjuk”, megsózzuk, majd a tökmagos-zsemlemorzsába megforgatjuk, (belenyomkodjuk). Kevés olívaolajon (mintha szelet húst sütnénk) mindkét oldaláról szép pirosra sütjük.