Kedves Királyné és Popeye! Köszsönjük szépen!

  • 2013.04.19.
  • 4

A spenótot igazándiból Medici Katalin jóvoltából fedezte fel a konyhaművészet valamint vált nagy kedvencé Európában, a királyné nagy kedvelője volt ennek a pompás zöldségfélének és az ő idejében kezdték el a tudatos termesztését.
A spenót rengeteg jótékony hatásának köszönhetően gyorsan elterjedt.A spenótot az orvostudomány már régóta nagyra becsüli, a magas rosttartalma, E-, és C-vitamin valamint az A-provitamin tartalmának köszönhetően átlagon felüli a daganatmegelőző hatása.A spenót kalóriaszegény, ugyanakkor magas rosttartalmú növény.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de C-vitamin tartalma nagyon is függ a fajtájától és az évszak illetve az időjárás viszontagságaitól.
Az egyik olyan zöldségünk amelynek legnagyobb K-vitamin tartalma. Sokan azért fogyasztják, mert serkenti a gyomorműködést, és talán ezért kapta a „gyomor seprűje” elnevezést. Hozzánk viszonylag korán jutott el, hisz' Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclaturájában (1590) már megemlíti a spinácz nevű leveles zöldséget.Hiába a sok jó tulajdonság, kellet egy igazi, vérbeli, folyamatosan pipázó tengerész aki által valójában népszerűvé vált a spenót és ezt a tengerészt úgy hívták, hogy Popeye.JOGHURTOS SPENÓTLEVES,




TÁRKONNYAL ÉS FOKHAGYMA CHIPS-SZELHozzávalók:50 dkg spenót1 db vöröshagyma2 p. natúr joghurt
2-3 ek. liszt1 ek. kristálycukor 4-5 ger. fokhagymatárkonybors, sóA vöröshagymát felkockázzuk (lehet kicsit nagyobbra is) és olívaolajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk az ujjnyi szélesre felvágott spenótot, sózzuk, borsozzuk és tárkonnyal ízesítjük. Egy-két perc elteltével feöntjük vízzel (kb.:1,2l) és felforraljuk. A joghurtból és a lisztből (attól függően, hogy a sűrűbbet vagy a hígabbat szeretjük) habarást készítünk és hőkiegyenlítésel! a levesünket besűrítjük, készre főzzük.Tálaláskor fokhagyma chips-el megszórjuk.