Levesek hete 7.

  • 2013.03.24.
  • 7

A levesről
Egy nemzet ihlette, eme levesem.JOGHURTOS CSIRKELEVES,




SOK HAGYMÁVAL ÉS RÉPÁVALHozzávalók:2 db szép nagy csirkecomb, farrésszel3 fej vöröshagyma40 dkg sárgarépa5-6 ger. fokhagyma1 p. natúr joghurt
2 ek. liszt egész köménykaporkurkumapetrezselyem-, vagy koriander-, zöldje
bors, sóA megtisztított csirkecombokat egy bárdal feldaraboljuk kb.:2 centis kockákra és egy kevéske zsíron lepirítjuk, meghintjük egész köménnyel, majd megsózzuk, borsozzuk (a bors mehet bátrabban). Közben a sárgarépát szintén 2 centis hasábokra vágjuk és a húshoz kavarjuk, aprított kaporral ízesítjük és felöntjük (1,5l) vízzel. Egyet forralunk rajt és beleszórjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és a dupla-gyufaszálnyira vagdalt fokhagymát. A lángot legyengítjük és a levesünket 40-45 percig főzzük, illetve addig amíg a hús megpuhul. A joghurtot elhabarjuk a liszttel és kurkumával színezzük, ezután a levest (hőkiegyenlítéssel) besűrítjük vele. A legvégén durvára aprított petrezselyem (koriander) zöldjével megszórjuk.Az ihletet, az üzbég konyhából merítettem.Ők nagyon sok hagymát használnak és a sárgarépa is előkelő helyet foglal el a konyhájukban.Húsokban inkább a zsírosabbakat részesítik előnyben.
Speciel a csirkét ritkábban fogyasztják, de nekünk ez van.
Sajnos a darabolt csirkecomb csontja kicsit szilánkos lehet, épp ezért kicsontozhatjuk, de akkor is főzzük a csontot a levesbe.