Pirított dióval szórt édes kalács

  • 2013.04.08.
  • 2

Lekvárosan, vajasan, mogyorókrémesen (vagy ízlés szerint)...kinek, hogy tetszik.
Kifőztük magazin áprilisHozzávalók 24 cm-es formához.1,2 dl langyos tej4 dkg élesztő10 dkg cukor50 dkg liszt20 dkg puha vaj5 tojás2 csomag vaníliás cukorsó1 citrom reszelt héjaa kenéshez:1 tojás1 evőkanál méza szóráshoz:2 evőkanál aprított dióA tejben az élesztőt 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval habosra keverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. Hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, és az élesztős tejet. A tésztát összedolgozzuk, és kb. 45 perc hagyjuk kelni.A formát közben kivajazzuk.Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk. A tésztából kb. 20 dkg-ot leszakítunk, a többit a formába tesszük. A „kicsípett” tésztából lisztes kézzel kisebb tojás nagyságú golyókat formázunk és elosztjuk a formába rakott tészta tetején, majd tojással megkenjük. Hagyjuk 30 percig kelni.180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az aprított diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.Ha a kalács megsült kivesszük a sütőből és még forrón megkenjük a mézzel, és megszórjuk az aprított dióval.

Címkék

Kelt