Pulpo a la Gallega, azaz galíciai polip

  • 2013.04.06.
  • 9

Szeretitek a polipot? Erika galíciai módra készítette el:

Galícia-szerte hatalmas réz üstökben fő a polip, gyakorlatilag szüntelenül. A látványa kicsit olyan, mintha a pokolban járna az ember: a vörösre főtt polipok, az üstök, a tűz. Ez azonban csak addig tart, ameddig meg nem kóstoltuk, és azonnal kiderül, hogy tulajdonképpen a mennyországban vagyunk. Polipot ennél egyszerűbben nem nagyon lehet elkészíteni, bonyolultabban viszont nem nagyon érdemes. Persze a spanyolok nem „muzsdéjjal” eszik, hanem olívaolajjal meglocsolva, nekünk a fokhagymás változat jobban ízlett, de meg lehet kóstolni a kettő keverékével is. Pusztán arra figyeljünk, hogy a paprika és az olívaolaj tényleg extra minőségű legyen.
A polipot előzőleg érdemes megpuhítani, így.

Hozzávalók: 1 nagy polip, 2-3 babérlevél, 1 hagyma, édes, esetleg füstölt minőségi pirospaprika és olívaolaj
A polipot felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a babérlevelet és a hagymát, és másfél-két óra alatt puhára főzzük. Felvágjuk kisebb darabokra, tányérra helyezzük, meglocsoljuk a muzsdéjjal, olívaolajjal, ha kell sózzuk, és megszórjuk pirospaprikával.
Esetleg friss kenyeret kínálunk mellé, kötelezően meg vörösbort.
A muzsdéjhoz: 3-4 fokhagymagerezd és durva só
A fokhagymát összetörjük, és egy kevés durvább sóval addig keverjük, amíg ragacsos krémet nem kapunk. Felöntjük egy kávéscsészényi vízzel, és jól összekeverjük.






Címkék

Polip