Lencse-egytál paradicsommal/Linseneintopf mit Tomaten

  • 2018.01.18.
  • 9

(Rezept unten auch auf Deutsch)Erre az ételre mondható, olcsón, finomat és még valami különlegeset is. Bár az újévi szokásos lencselevesünk megvolt, a napokban újra lencsére vágytam. Először a hagyományos tejfölös főzelékre gondoltam, aztán végül egy nagyon finom, könnyű, paradicsommal társított, korianderes lencsefazék kerekedett belőle. Nem dicsekvésképpen mondom, de eszméletlen finom lett!Hozzávalók kb. 4 személyre:20 dkg barna lencse4 ek olívaolaj2 babérlevél1 tk koriander1 nagy vöröshagyma3 gerezd fokhagyma30 dkg darabolt paradicsom, héja nélkül (lehet dobozos)1 tk bazsalikom1 kk kakukkfűsó, bors, szerecsendióA többször átmosott lencsét 2 órán át hideg vízben áztatjuk (vagy, ami a csomagoláson áll).
Közben a paradicsomot meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk.
A lencséről leöntjük a vizet, és egy fazékba tesszük. Felöntjük 7 dl hideg vízzel, beledobjuk a babérleveleket, rászórjuk a koriandert, belereszelünk kevéske szerecsendiót, hozzáöntünk 2 ek olívaolajat és felforraljuk. Visszavesszünk a hőmérsékletből és kb. 25 perc alatt puhára főzzük. (Vigyázat, a lencsének nem szabad szétfőnie!)Egy fazékban a maradék 2 ek olajat felforrósítjuk, a hagymát megdinszteljük benne, majd a fokhagymát röviden velepirítjuk. A paradicsomot hozzákeverjük, bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval és borssal fűszerezzük. A szószt kb. 8 percig rotyogtatjuk.A paradicsomszószt a lencsével összekeverjük, szükség esetén még sózzuk, borsozzuk és kb. 7 perc alatt összefőzzük.Nagyon finom, különleges!***Zutaten ca. für 4 Personen:200 g Linsen4 EK Olivenöl2 Lorbeerblätter1 TL Koriander1 Zwiebel (groß)3 Knoblauchzehen300 g Tomatenstücke (Dose)1 TL Basilikum1 KL ThymianSalz, Pfeffer, MuskatLinsen waschen, je nach Linsensorte diese einweichen (Packungsangaben beachten).Zwiebel und Knoblauch schälen, fein hacken.Linsen abgießen, mit 700 ml kaltem Wasser, 2 EL Öl, Lorbeerblättern, Muskat und Koriander aufkochen und weich kochen (ca. 25 Minuten). Die Linsen sollen nicht zerfallen
In einem beschichteten Topf 2 EL Öl erhitzen. Zwiebel darin weich dünsten. Knoblauch zugeben und kurz mitbraten.Tomaten unterrühren, mit Basilikum, Thymian, Salz und Pfeffer würzen. Sauce ca. 8 Minuten köcheln lassen.Tomatensauce mit den Linsen vermischen. Linseneintopf mit Salz und Pfeffer abschmecken, noch ca. 7 Minuten köcheln lassen.