Sütőtök-dió mini kuglóf narancsszirup öntettel/Mini Kürbis-Wallnuss Gugelhupf mit Orangensirup

  • 2017.10.17.
  • 0

(Rezept unten auch auf Deutsch)Újra benne vagyunk az őszben és vele a sütőtök-szezonban. Én ennek nagyon örülök, hiszen ebből a nagyon egészséges, őszi-téli csemegéből igen sokféle finomság készíthető. Nálam most a dióval alkot párost, ami tökéletes ínyencségnek bizonyult. A narancsszirup már csak "hab a tortán" és természetesen elengedhetetetlen!Hozzávalók 8 db 180 ml-es mini kuglóf formához:35 dkg megtisztított, felaprított sütőtök12 dkg tisztított dió3 bio narancs36 dkg finom kristálycukor16 dkg nyers nádcukor3 tojás80 ml jó minőségű olívaolaj (+ valamennyi, a formák kikenéséhez)30 dkg liszt
2 tk őrölt fahéj1 tk őrölt gyömbér1 tk őrölt szerecsendió2 tk sütőpormascarponeA sütőtököt puhára pároljuk egy párolóedényben. Ha ez nincs, akkor fólia alatt a sütőben megsütjük.Egy villával egy nagyobb tálban pépesre összenyomkodjuk és 30 percig hűlni hagyjuk.A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a diót finomra aprítjuk. 2 narancsot forró víz alatt megmosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük. A levét kifacsarjuk, félrerakjuk.16 dkg kristálycukrot, a nádcukrot és a tojásokat a tökhöz keverjük és egy mixerrel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat. Beledolgozzuk a a lisztet, fűszereket, diót, sütőport és a narancshéjat. A tésztával kitöltjük a kiolajozott formákat. (Nem teljesen a peremig, mert sütés közben megnő a térfogata és "kisül" a formából!) 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)Kivesszük a sütőből, egy sütőrácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.A sziruphoz
a maradék narancsot alaposan megmossuk, leszárítjuk és a héját vékonyan lehámozzuk.A megmaradt 20 dkg cukrot, narancslevet és 4 ek vizet egy kisebb fazékban összekeverjük és közepes hőmérsékleten addig főzzük, míg a cukor felolvad. Ekkor felforraljuk, beletesszük a narancshéjat, redukáljuk a hőmérsékletet és 5-6 perc alatt puhára főzzük.Lehúzzuk a tűzhelyről és kihűtjük.Tálaláskor a kuglófokat megszórhatjuk porcukorral (én nem tettem),
leöntjük a sziruppal és mascarponéval tálaljuk.
Nagyon finom, mutatós, sokáig friss marad.