Fügés-lilahagymás pirítós kéksajttal/Feigen-Zwiebel-Toast mit Blauschimmelkäse

  • 2016.09.13.
  • 1

(Rezept unten auch auf Deutsch)Egyik kedvenc
gyümölcsöm a füge, ami még mindig
fellelhető a piacon (bokron). A befőzés már megtörtént (lásd itt), így egy gyors vacsora kerekedett a maradék pár szemből. Nagyon finom, különleges toast, ami langymelegen az igazi. Család kedvencévé avanzsálhat, kár, hogy frissen csak rövid ideig tartható el.Hozzávalók 4 személyre:3 fej lilahagyma1 ek napraforgóolaj1 ek kristálycukor2 ek vörösborecet (balzsamecet)2 ek alma-balzsamecet (helyette lehet 2 ek vörösborecet/balzsamecet)1 ek méz3 ek olívaolaj20 dkg rokfort-féle sajt
(roquefort, márvány, gorgonzola, stilton, blue, vagyis nemespenészes sajt)4 db
érett füge8 szelet toast kenyérvaj5 dkg dióbélA sütőt 220 fokra előmelegítjük. A megpucolt hagymát 1/2 cm széles karikákra szeljük és a felforrósított napraforgóolajon 4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a cukrot, karamellizáljuk és felöntjük az vörösborecettel. Párat keverünk rajta, majd egy tálra kanalazzuk és hűlni hagyjuk.A fügét nem túl vékonyan felszeleteljük, a sajtot összemorzsoljuk vagy felkockázzuk.
A toastszeleteket a kenyérpirítóban kissé megpirítjuk (épp csak, hogy színe legyen), vékonyan megkenjük vajjal. (lehet úgy is, hogy a még nem pirított szeleteket vajjal megkenjük és a sütőben egy sütőpapírral kibélelt tepsin mindegyik oldalukat 2-3 perc alatt megsütjük.)A mézet elkeverjük az alma-balzsamecetben és az olívaolajban. A megvajazott
toaston elosztjuk a sajtot, hagymát, dióbelet és befedjük a fügeszeletekkel. Megöntözzük a méz-ecet-olaj keverékével (ne túl sokat, csak éppen kapjon egy kis ízt innen is) és a sütő középső sínén kb. 5 perc alatt (amíg a sajt megolvad) készre sütjük.A kész szeleteket tányérra rendezzük és ízlés szerint a mézes keverékből még
rálocsolhatunk. Langymelegen tálaljuk.***Zutaten für 4 Personen:3 rote Zwiebeln1 EL Sonnenblumenöl1 EL Kristallzucker2 EL Rotweinessig2 EL Apfel-Balsamessig1 EL Honig3 EL Olivenöl200 g Blauschimmelkäse4
feigen8 Scheiben ToastButter50 g WalnusskerneBackrohr auf 220
Grad (Ober-/Unterhitze) vorheizen. Zwiebeln schälen und in ca. 5 mm dicke Ringe schneiden. Sonnenblumenöl in einer Pfanne erhitzen und die Zwiebeln darin 4 bis 5 Minuten braten. Zucker zugeben, karamellisieren lassen und mit Essig ablöschen. Auf die Hälfte einkochen, dann auf einem Teller abkühlen lassen. Für das Dressing den Apfel-Balsamessig mit Honig und Olivenöl kräftig verquirlen. Käse in Scheiben schneiden oder zerbröseln. Feigen Scheiben schneiden. Toastscheiben dünn mit Butter bestreichen und auf einem mit Backpapier belegten Backblech verteilen. Auf mittlerer Schiene 2 bis 3 Minuten unter einmaligem Wenden goldbraun rösten, herausnehmen und am Blech mit Käse, Zwiebeln, Feigen und Nüssen belegen. 2 EL Dressing
darüberträufeln. Auf mittlerer Schiene ca. 5 Minuten überbacken, bis der Käse schmilzt, dann herausnehmen. Toaste auf Tellern anrichten, mit der restlichen
Dressing beträufeln und lauwarm servieren.Quelle: Frisch gekocht Oktober /2013