Narancs-mandula szelet/Orangen-Mandel Schnitten

  • 2013.12.09.
  • 9

(Rezept unten auch auf Deutsch)A tradicionális Mikulás estünkre készült ez a narancsos szelet. Már látom, Karácsonyig még egyszer sütnöm kell...(Kis kockákra vágtam, így könnyen és gyorsan tudtuk bekapni ;-) Nagyon finom.Hozzávalók egy 34x30-as tepsihez:tészta: 25 dkg liszt7 dkg porcukor12,5 dkg vaj2 tojás8 dkg darált mandulacsipet őrölt fahéjtöltelék:2,5 dkg durvára vágott mandula (ha lehet, héja nélkül)15 dkg porcukor5 dkg kandírozott, apróra vágott narancshéj1 1/2 bio narancs lereszelt héja1 narancs kinyomott leve 5 dkg sárgabarack lekvár máz:10 dlg porcukor2-3 ek narancslédurvára vágott mandulaA tésztához valókat alaposan összegyúrom, két cipót formálok belőle, majd fóliába csomagolva pár órán át hűvös (minimum 2 óra) helyen pihentetem. Közben a töltelékhez a mandulát összekeverem a cukorral, az apróra vágott, valamint lereszelt narancshéjjal és -lével.
A tésztacipókat vékonyra kinyújtom (kb. 4 mm) és az egyiket ráfektetem egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A tölteléket rásimítom, majd a sodrófa segítségével betakarom a másik kinyújtott tésztával. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm.Miután kiveszem a sütőből, megkenem a felmelegített lekvárral, aztán a narancsos mázzal is bevonom. Megszórom a durvára vágott mandulával és négyzetekre vágom. Akkor jó, mikor a máz már teljesen megdermedt rajta.
***Mandeln, Aranzini und Orangen passen perfekt zusammen und ergeben ein Geschmackserlebnis, das man nicht wieder vergisst und süchtig macht.Zutaten für ein 34x30 cm Backblech:250 g Mehl70 g Staubzucker125 g Butter2 Eier80 g Mandeln (gemahlen)1 Prise ZimtFülle:25 g Mandeln (grob gerieben)150 g Staubzucker50 Aranziniabgeriebene Schale von 1 1/2 Bio-OrangenSaft von 1 Orangen50 g MarillenmarmeleadeGlasur:100 g Staubzucker2-3 EL Orangensaftgrob geriebene MandelnDie Teigzutaten zu einem glatten Teig verkneten, den Teig halbieren. Beide Teighälften mit Frischhaltefolie einwickeln und mindestens 2 Stunde kalt stellen.
Für die Fülle Mandeln, Zucker, gehackte Aranzini, Orangenschale und -saft gut vermischen.
Backrohr auf 180 Grad (Umluft 160 Grad) vorheizen.Teig jeweils etwa 0,4 cm dick ausrollen. Eine Hälfte des Teiges auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen und mit der Fülle bestreiche. Mit der zweiten Teighälfte abdecken und auf der mittleren Schiene 30 Minuten goldbraun backen.Nach dem Backen mit heißer Marmelade bestreichen und mit Orangenglasur glasieren, mit mandeln bestreuen und in Quadrate schneiden.