Almás-diós parfé/Apfel-Nuss Parfait

  • 2013.07.03.
  • 5

Rezept unten auch auf DeutschMi mással nem hűsítenénk le magunkat ebben a nyári melegben, mint egy nagy adag parféval, fagyival. Fagyigép híján is sikerült jeges desszertet adni az asztalra, csak egy mélyhűtő kellett hozzá. Az alma és a dió nagyon sikeres párosításnak bizonyult ebben a lágyan olvadó parféban. Nem egy kispályás recept, nagyon finom lett. Hozzávalók egy 750 ml-es gericformához:3 alma6 ek cukor6 ek almalé1 ek vaj4 ek tisztított dió5 dkg marcipánmassza, lereszelve250 ml tejszín3 tojás sárgája4 tk olvasztott méz A meghámozott, negyedelt és kimagozott almákat apró kockákra vágom. Egy serpenyőben 3 ek cukrot karamellizálok, az almalét hozzáöntöm és felfőzöm szirupnak. (Addig főzöm, míg a karamell teljesen felolvad benne.) A almadarabokat a vajjal hozzákeverem és rövid ideig főzöm. Az alma felét kiveszem, a maradék másik felet a lével együtt pürésítem és hidegre teszem.A durvára vágott diót szárazon egy serpenyőben megpirítom. A tejszínt keményre felverem. A tojás sárgákat a maradék 3 ek cukorral krémesre keverem, és
marcipánt, majd az almapürét is hozzáadom. A tejszínt, az almadarabokat, a diót is beledolgozom. A parfé-masszát egy folpackkal kibélelt gerincformába simítom és egy éjszakán át (de minimum 6 órán keresztül) a mélyhűtőben fagyasztom. Tálalás előtt kissé olvadni hagyom, hogy kiboríthassam a formából, lehúzom róla a fóliát és mézzel meglocsolva kínálom.
Zwei Schmankerl aufs Köstlichste vereint: Apfel und Walnuss feiern im zart schmelzenden Parfait ihre Jumelage.Zutaten für eine Rehrückenform (Inhalt ca. 750 ml): 3 Äpfel6 EL Zucker6 EL Apfelsaft1 EL Butter4 EL Walnüsse50 g Marzipanrohmasse250 ml Schlagobers3 Eigelb4 TL flüssiger Honig Äpfel schälen, vierteln, entkernen und Fruchtfleisch fein würfeln. In einer Pfanne 3 EL Zucker karamellisieren lassen. Apfelsaft zugießen und sirupartig einkochen. Die Apfelstücke sowie Butter zugeben und kurz köcheln lassen. Hälfte Apfelwürfel herausheben. Rest im Sud mit einem Mixstab pürieren. Kalt stellen.Nüsse grob hacken und rösten. Marzipan raspeln, Schlagobers steif schlagen. Eigelbe und 3 EL Zucker cremig aufschlagen. Marzipan sowie Apfelpüree unterrühren. Sahne, Apfelstücke, Nüsse
unterziehen. Parfait-Masse in eine mit Folie ausgelegte Form streichen und ca. 6 Stunden (1 Nacht) frosten. Parfait vor dem Servieren leicht antauen lassen, Schnitte aus der Form stürzen, Folie entfernen. Mit flüssigem Honig gerniert servieren.