Vargabéles

  • 2015.04.30.
  • 5

Természetesen reformosított változatban. Néha szeretek édes- tésztás “másodikat” készíteni egy tartalmasabb leves után. A vargabéles pedig azért nagy kedvencem, mert a máglyarakás-mákostészta-derelye és társai mellett, ez még egész diétásnak tekinthető a maga kis szerény, túrós mivoltával. Én pedig szokásomhoz híven még alakítottam rajta: elhagytam a rétestésztát (mert ebből sajnos még nem láttam teljes kiörlésű változatot), zsírszegény túrót használtam, gazdagon dúsítottam aszalt gyümölcsökkel, és diabetikus lekvárral tálaltam.Sőt, mivel nem kell pepecselni a rétestésztával, ezért sokkal gyorsabban el is készül! Az íze és az állaga is fantasztikus! Ha marad, akkor másnap még finomabb! Csak egy tipp! Hozzávalók (egy nagy méretű tepsihez, nyugodtan felezhető az adag):- 500 gr durum tészta (szélesmetélt vagy spagetti)- 7 db tojás- 5 ek xilit + 2 ek agavé szirup + 1 ek stevia- 750 gr zsírszegény túró- 1 nagy pohár (375 gr) tejföl (12% zsírtartalmú)- aszalt gyümölcs keverék vagy mazsola ízlés szerint- 1 üveg diabetikus baracklekvár (vagy bármilyen lekvár)Elkészítés:A tésztát megfőztem, leszűrtem, és félretettem.A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját az édesekkel habosra kevertem, majd apránként belekanalaztam a túrót és a tejfölt. Hozzáadtam az aszalványokat, majd belekevertem a tésztát is. Végül következett a tojások felvert habja.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a keveréket, szépen elegyengettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöttem. Akkor van kész, ha a teteje enyhén barnul, valamint ha megmozgatjuk a tepsit, szépen, szilárdan egyben marad az egész. Kevés fahéjjal megszórhatjuk a tetejét, és már tálalhatjuk is!