Narancsos Reform Tiramisu

  • 2015.01.05.
  • 6

Igencsak meglepődtem, amikor a minap kinyitottam az ünnepek alatt mindenféle finomságoktól állandóan roskadozó hűtőnket , és a fényen és a hidegen kívül egyetlen doboz light mascarpone árválkodott a polcon egy majdnem töppedt narancs társaságában. Így esélyem sem volt elveszni a részletekben, azonnal tudtam, hogy ennek bizony tiramisu lesz a sorsa, mégpedig reform módon (elég volt a bűnözésből). Mivel tényleg szinte semmi nem volt itthon, még tojást sem tettem a krémbe, de nem is bánom, valahogy nem szeretem a nyertojásos dolgokat…Ezzel az édességgel amúgy is bajban vagyok mióta életmódot váltottam, hiszen ‘nekemvaló’ babapiskótát elég nehéz találni, vagy ha sikerül is, akkor olyan árban, hogy alig hiszek a szememnek.De a leleményes hobbicukrász mit tesz ilyenkor? Gondolkodik, hogy házilag hogyan is lehetne előállítani a babapiskótát. Nem ez volt életem fő műve be kell valljam (később részletezem), de az összhatás visszaadta a magamba vetett hitemet. A narancsot mint ízesítőt pedig Rómából hoztuk haza magunkkal. Ott ettük a narancsos változatot, és azonnal a szívünkbe zártuk, mert a mascarponéval valami olyan tökéletes elegyet alkot, ami nyáron frissítő, télen ünnepi, tehát minden időben tökéletes! Hiába, ezek az olaszok tudnak valamit! Hozzávalók (egy közepes doboznyi mennyiséghez):Piskóta:- 4 db tojás- 3 ek durumliszt + 1 ek zabkorpa- 4 ek eritrit- 1 csapott kk sütőporKrém:- 500 gr light mascarpone- 1 narancs héja és kifacsart leve- folyékony édesítő ízlés szerintAz összeállításhoz:- kb 1,5 dl erős feketekávé- cukrozatlan kakaóporElkészítés:Első lépésként a babapiskótát sütöttem meg. A menet teljesen ugyanaz volt, mint egy sima piskótatésztánál: tehát a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját kikevertem az eritrittel, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet, végül a tojások keményre vert habját.Az egész masszát habzsákba töltöttem, és sütőpapírral bélelt tepsibe babapiskóta alakú “falatokat” nyomtam. 180 fokon, 10 perc alatt megsütöttem őket.Namármost! Több receptet is végigolvastam reform tiramisu címszó alatt, és mindegyik azt írta, hogy 5 perc után vegyük vissza a hőfokot 150 fokra, mert így száradni fog, nem tovább sűlni. Valószínűleg az én sütőm erre nem volt tökéletesen alkalmas, úgyhogy nem szárított a kis piskótákon semmit, cserébe baromi nehéz volt kiszedni a tepsiből még félmelegen őket, plusz hamarabb le is kapta az alját. Szóval legközelebb úgy csinálom, hogy megsütök szépen egy egész tepsi tésztát, megvárom amíg kihűl, majd téglalapookra vágom, és úgy rakom össze a desszertet. Sokkal de sokkal egyszerűbb. Nem baj, ezt is ki kellett próbálni. Miközben szenvedtem a tészta alappal, kikevertem a mascarponét a narancs levével, reszelt héjával és kevés folyékony édesítővel.Mikor mindennel megvoltam, akkor egy doboz alját szépen kibéleltem piskótával, bőven meglocsoltam kávéval, majd mehetett rá a krém. Ezt még egyszer eljátszottam, a tetejét pedig megszórtam cukrozatlan kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tettem. Fontos előző nap megcsinálni, hogy összeérjenek az ízek! Jó étvágyat!