Gőzgombóc

  • 2020.03.09.
  • 0

Az új kedvenc. Sose gondoltam volna, hogy a gőzgombóc otthoni körülmények között is elkészíthető. Pedig de. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, persze kell hozzá egy pároló gép, ami sokat levesz a vállunkról.Hozzávalók:50 dkg liszt3 dl tej2,5 dkg élesztő1 evőkanál cukorcsipet sófél citrom héja1 tojás10 dkg olvasztott vajszilvalekvárElkészítése:Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a citrom héját, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, végül beleütjük az egész tojást.
Lágy tésztává dagasztjuk, majd 45 percig kelesztjük.A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket 4-5 részre vágjuk.A kis gombócokat kézzel kicsit kilapogatjuk, egy kanál lekvárt teszünk a közepébe, majd a széleit összecsípjük és újra gombócokat formálunk belőle.Bekenjük olvasztott vajjal a gombócok felületét.
Egy gőzölő gépbe rakjuk, távolabb egymástól és 20 perc gőzölés után el is készültek.Vanília sodóval és mákkal tálalható.

Címkék

Kelt Tészta