Kelt kuglóf II.

  • 2017.05.05.
  • 4

Már szerepel a blogon egy kelt kuglóf recept, amit még egyszer régen Anyu csinált, talán a Mama receptje alapján. Régóta emlegeti, hogy igazi kelt, kávéhoz való kalácsot szeretne csinálni, jó lenne egy recept hozzá... ez most olyan lett. A Svábházban Irén néni mutatta be a kalács készítés titkát, receptjét, amit másnap egyből el kellett készítenem itthon is. Az eredmény nagyon szuper lett, azt hiszem rendszeresen kell majd elkészítenem ezt a finom reggelire valót.Hozzávalók:50 dkg liszt1,3 dl tej4 dkg élesztő4 tojás sárgája2 tojás fehérje1 citrom reszelt héja15 dkg olvasztott vaj15 dkg kristálycukor1 csomag vaníliás cukor Elkészítése:A tejet megmelegítjük, egy kanálnyi porcukrot keverünk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt.Kimérjük a lisztet, hozzárakjuk a tojások sárgáját, csipet sót, cukrot, belereszeljük a citrom héját.Ezután a fehérjét habbá verjük.Az élesztőt a lisztes részhez adjuk, majd elkeverjük.Hozzáadjuk a fehérjét is és lágy tésztává gyúrjuk.Fél órát meleg helyen kelesztjük.Egy kuglóf formát kizsírozunk, liszttel megkenjük.A tésztánkat kivesszük a kelesztőből, egy hurkát formázunk belőle, amit kicsit megtekerünk és belehelyezzük a kuglóf formába.Ezután újra meleg helyre tesszük és további 20 percig kelesztjük.Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.Hagyjuk kihűlni, utána kiborítható a formából.