Apfelstreusel Kuchen

  • 2017.01.13.
  • 2

Minap a solymári Svábházban volt sütő este, ahol Král Vali ismertette velünk az eredeti német Apfel Streusel
Kuchen receptjét és elkészítését.Egy nagyon jó hangulatú este alatt megtudtuk a készítés, tésztagyúrás fortélyait, az alma töltelék ízesítését és a Streusel elkészítésének apró trükkjét. Míg sült a sütemény zsíros kenyér eszegetése közben különféle receptekről csevegtünk, miközben éreztük a fantasztikus illatokat a konyhából. Ezek után nem csoda, ha nem bírtuk kivárni, míg kihűl a sütemény, egyből felszeleteltük és megkóstoltuk. Mindenki el volt ájulva az omlósságától és a gyömbér-alma kombináció szuper párosításától. Úgy gondolom, hogy mindannyian jól az eszünkbe véstük a receptet és ezentúl így készítjük az almás pitét otthon is. Hozzávalók a tésztához:60 dkg liszt30 dkg vaj, nem margarin20 dkg kristálycukor1 csomag sütőpor2 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héja2 evőkanál hideg víz2 egész tojáscsipet só Hozzávalók az almás töltelékhez:10-15 közepes alma15 dkg vaj8 dkg kristálycukor1 egész citrom leveujjpercnyi gyömbérfahéjElkészítése: A leszitált lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk egymással.Hozzáadjuk a többi hozzávalót, amit szintén jól eldolgozunk egymással.1-2 evőkanálnyi hideg vizet teszünk hozzá, szép egynemű tésztát kell kapnunk.Ezt a tésztát hidegre tesszük, míg elkészítjük az almás tölteléket.Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk és vékony szeletekre vágjuk, közben ráöntjük a kifacsart citrom levét, hogy ne barnuljon.Megszórjuk a cukorral, ráreszelünk egy kis gyömbért és ízlés szerint fahéjat is teszünk rá.A vajat is rákockázzuk, majd addig főzzük, míg a vaj és cukor elolvad rajta.Ezután egy gáztepsit kivajazunk.A tésztánk 1/3-ad részét átrakjuk a mélyhűtőbe, 2/3-ad részét minimális liszttel kinyújtjuk és beleegyengetjük a gáztepsibe.Rátesszük, az almás tölteléket is, elsimítjuk.A maradék tésztánkat, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük az almás töltelékre, ez lesz a streuzel rész.Tetszőlegesen megszórhatjuk még kristálycukorral.200 fokos sütőben, 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.Tészta elkészítéseAlma töltelék elkészítéseTészta nyújtása, mini nyújtófával a tepsiben, majd az alma elrendezéseStreusel reszelése a süteményre