Extra ropogós sajtos rúd – azaz sajtos ropi, házilag

  • 2015.11.11.
  • 0

Az történt, hogy elhatároztam, hogy sajtos sablé kekszet sütök.A Lidl-ben nemzetközi hetek vannak, kaptam krémes ricottát és vettem többféle olasz, angol, spanyol sajtot, többek között. Szerencsére pár napig nem jött ki a kekszre a lépés, amikor is Évánál láttam, hogy házi ropit posztolt a facebookon. Azonnal eldöntöttem, hogy inkább én is vékony sajtos rudakat sütök.Utána rátaláltam Mautner Zsófi sajtos rúdjaira is, és végül összeraktam magamnak az én saját sajtos ropi receptemet, amely minden várakozásomat felülmúlta JHozzávalók 2 tepsihez (sűrűn lerakva)9 dkg szobahőmérsékletű vaj15 dkg finomliszt12 dkg reszelt sajt – kemény, érett sajt, mint cheddar vintage, pecorino, manchego, parmezán2 teáskanál füstölt Maldon sóvirág (finom szemcsés sóból sokkal kevesebb is elég)1 teáskanál füstölt fűszerpaprika (Pimenton de la Vera)3 evőkanál krémes ricotta (lehet tejföl vagy tejszín, ami lazítja a tésztát)A szóráshoz sajt, fekete szezámmag, egész kömény, füstölt Maldon sóvirág, a kenéshez 1 felvert tojás.Nem hiszem, hogy egy óránál többet foglalkoztam vele a két tepsi ropi sütését is beleszámítva. Kicsit aggódtam azért, hogy vajon sikerül-e szép vékonyra vágnom a rudakat, de annyira jó állagú ez a tészta, hogy sikerült. Azért, az nagy segítség volt a precíz vágáshoz, hogy nem derelye metszőt, hanem pizza vágót használtam. Minden hozzávalót, a ricotta, a kenéshez szánt tojás és
a szóráshoz szánt
alapanyagok kivételével keverőtálban morzsalékosra dolgoztam robotgéppel. 2-3 perc alatt. Hozzáadtam a ricottát és kézzel összegyúrtam a tésztát egy jó kis tömör gömbbé, majd téglává formáztam és kinyújtottam 36 x 30-as téglalappá.A tésztát a középen elvágtam és 0,5 cm-es csíkokat vágtam belőle és sűrűn egymás mellé fektettem őket sütőlappal bélelt tepsire. A tészta egyik feléből is és másik feléből is egy-egy tepsi sajtos rúd lett.Megkentem a felvert tojással és megszórtam fél tepsinyit sajttal, fél tepsinyit köménymaggal, fél tepsinyit sóvirággal, fél tepsinyit fekete szezámmaggal. 170 C fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 percig sütöttem. Lapáttal tálcára szedtem és hagytam kihűlni. Extra ropogós, mégis omlós, intenzíven sajtos házi ropikat kaptam. Nos, mi más ez, ha nem a kezdők szerencséje J