Mediterrán csirkemell falatok színes paprikás – fokhagymás penne ágyon parmezánforgácsokkal

  • 2015.02.12.
  • 7

Csupa szín, csupa íz ez a nagyjából 20 perc alatt összedobható fogás. Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy egy új termékhez kreatív köretötlettel álljak elő. Igazán nem volt nehéz dolgom, hiszen mind az előre megadott alapanyagok, mind a megszavazott hozzávaló igazán ínyemre való: penne (durumlisztből), sajt (grana padano), kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros), csirkemell (tanyasi), fokhagyma. Egyszerűsége ellenére ez a fogás nem csak egy hétköznapi ebéd vagy vacsorafogásként állja meg a helyét, de akár vendégeket is hívhatunk rá, és garantált, hogy nem csigázzuk el magunkat a rákészülésben.Hozzávalók 4 főre4 fél csirkemell egyenként kb. 15 dkg-os (én tanyasi jércemellet használtam)1 csomag Maggi mediterrán (paradicsomos) szaftos csirke alap1 piros kaliforniai paprika1 sárga kaliforniai paprika1 zöld kaliforniai paprika4 nagyobb gerezd fokhagyma3 evőkanál olívaolaj1 dl száraz fehérbor (én Tokaji furmintot használtam)frissen őrölt vegyes bors (fehér, zöld, rózsa, fekete)frissen őrölt (Himalája) só4 dkg parmezán sajt (parmigiano reggiano vagy grana pradano)30 dkg penne 3 liter víz1 púpozott evőkanál sóElőkészítés:Vágjuk ketté a kaliforniai paprikákat, magozzuk ki, vegyük ki a csumáját és vágjuk vékonyabb csíkokra. A fokhagymát vágjuk finomra (széles pengéjű késsel nyomjunk rá a tisztított fokhagymagerezdekre így könnyebben boldogulunk az aprításával).Mossuk és tisztítsuk meg a fél csirkemelleket és itassuk le papírtörlőn. (Hagyjuk egészben a fél csirkemellet, csak a kis lebenyt távolítsuk el. Ne szeleteljük ketté, hiszen így még szaftosabb lesz a csirkemell, nem fog kiszáradni, valamint szépen fel tudjuk szeletelni, ha elkészült.)Forraljuk fel egy tágas fazékban a vizet, adjuk hozzá a sót. Melegítsünk fel közepes hőfokra egy száraz serpenyőt (kerámialapon 6-os fokozat)Elkészítés:A csomagoláson olvasható utasítás szerint bújtassuk a papiruszba csirkemelleket és tegyük a száraz serpenyőbe. Süssük kíméletesen a csirkemelleket oldalanként 2-3 percig, majd mérsékeljük a hőt (5-ös fokozat), fedjük le a serpenyőt,
és még oldalanként 3-3 percig süssük. Ha gázégőnk van, akkor vagy süssük közepesnél alacsonyabb hőfokon oldalanként 2-2 percig a csirkemellet, majd tegyük be 160 C fokra előmelegített sütőbe és hagyjuk bent 5 percig. (ha ujjunkkal rányomunk a csirkemellre, érezzük, hogy átsült-e. Ha ruganyos, akkor még nyers, ha kőkemény, akkor túlsütöttük, ha kissé rugalmas csak, akkor éppen jó)Ha megsültek a csirkemellek, szedjük vágódeszkára és a papirusszal lefedve hagyjuk pihenni 5-6 percig, mielőtt felszeleteljük. (ha azonnal sütés után felszeleteljük, akkor az értékes szaft egyszerűen elfolyik a csirkemellből)Közben, amikor a víz már egészen zubog, adjuk hozzá a pennét és főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig mínusz 1 perc, én 8 percig főztem a pennét.
A lényeg az, hogy úgy időzítsünk, hogy a penne akkorra főjön meg, amikor a csirkemell már eleget pihent és a fokhagymás paprika raguval is éppen elkészültünk.Amíg a csirkemell sül, a tészta fő, addig készítsük el a fokhagymás paprika ragut. Forrósítsunk fel egy száraz, tapadásmentes serpenyőt. Grill serpenyőt is használhatunk. Amikor már szinte füstöl a serpenyő, öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, mozgassuk meg a serpenyőt, hogy mindenhol érje az olíavolaj, majd dobjuk rá a paprika csíkokat és rázogatás nélkül hagyjuk 1-2 percig pirulni. Ekkor rázogassuk meg a serpenyőt és megint hagyjuk magas hőn pirulni. (Ha nem így teszünk, akkor a paprika nem sülni, hanem párolódni fog és összeesik. Ha magas hőfokon sütjük, akkor pedig ízletes és roppanós lesz, mintha csak grilleztük volna.) Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és tegyük félre.Egy másik serpenyőt közepesen forrósítsunk fel (7-es fokozat) öntsük bele a 2 evőkanál olívaolajat és adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Keverjük el és pirítsuk 1 percig úgy, hogy ne barnuljon meg. Adjuk hozzá a fehérbort, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk elpárolódni az alkoholt. Akkor jó, amikor krémessé válik az olívaolaj a fokhagymával.Adjuk hozzá a frissen leszűrt pennét és alaposan keverjük át, majd adjuk hozzá a grillezett paprikákat és ezzel is óvatosan keverjük át.Szedjük tányérra a zöldséges pennét, szeljük fel a szaftos, mediterrán jércemelleket és rendezzük el a tányér egyik felén. A tányér másik felére forgácsoljunk parmezán sajtot. (Én egyszerűen krumpli hámozóval szoktam forgácsolni. ) Azonnal tálaljuk.
15 perc előkészület, a tálalással együtt 20 perc elkészítés, egyetlen „komoly” feladatunk mindössze az időzítés. JIgazi mediterrán íz kombináció, a fehérboros - fokhagymás alaphoz akár egy csokor durvára vágott petrezselymet is adhatunk. Bátrabbak petrezselyem helyett durvára vágott koriander levelet adhatnak hozzá, akkor pedig dél amerikai/mexikói íz világot kerekítünk ebből az egyszerű fogásból. Ez esetben a parmezán helyett kis vörös cheddar sajt kockákat használjunk.Ha nem tésztások