Tepertős – vajas – füstölt sajtos leveles pogácsa

  • 2014.10.18.
  • 4

Az igen jól sikerült vajas-füstölt sajtos pogácsa alaptésztáját használtam fel a tepertős pogácsához is, amit nem régen mutattam be:Vajas – sajtos leveles pogácsa és pogácsa kosárkák – a legfinomabbTepertőt sütöttem, mi több elválasztottam a bőrét a húsos szalonnától így tepertő chipset is készítettem:A pogácsához vegyesen daráltam meg a tepertőt. Nagyon igyekeznem kellett, hogy maradjonegyáltalán belőle a pogácsához … JHozzávalók 2 tepsi pogácsához (minden legyen szobahőmérsékletű!)30 dkg finomliszt15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve10 dkg finomra darált húsos tepertő3 dkg puha vaj2 tojássárgája1 dl tejfel½ dl tej2 dkg friss élesztőcsipet cukor2 teáskanál só10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezésheza tojásfehérje a kenésheztökmag a szóráshozA langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat, tojássárgáját, sajtot, a darált tepertőt, a felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kaptam. 1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2 cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat. 8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy a 8 lapon ne legyen vaj. Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam. Kiszúrtam annyi 6 cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam, lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra kinyújtottam, kiszaggattam. Minden kiszaggatott korongot megkentem tojásfehérjével. Végül a korongokból
kettőt
egymásra helyeztem. Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.Végül megszórtam tökmaggal és betoltam a 190 C fokra előmelegített sütőbe. 16 percig sültek.
Én már forrón meg szoktam kóstolni, de langyosan a legfinomabb.Ugyanebből a tésztából cheddar sajtos ropogós rudakat is készítettem, ezt is be fogom mutatni! J