Cigánypecsenye ropogós hagymakarikákkal, joghurtszósszal

  • 2014.07.14.
  • 9

Csak könnyedén! Elborzadva figyelem, hogy nyáridőben is frissen sült kenyér és süteménydömping van a legnagyobb közösségi megosztó portálon. Nos, nálunk nyáridőben szénhidrátszegény időszak van, ez már igazából nem is a tavaszi diéta utószele, egyszerűen meleg van, illetve már átállt a szervezetünk a nyári hús-zöldség üzemmódra. A családból senki nem igényli manapság se a kenyeret, se a süteményeket, de még a krumplit is elhagyjuk a köretből egyszer-egyszer. Ahogyan most is. Érdemes kipróbálni a zsír és szénhidrátszegény tepsis hagymakarikát, mely nagyszerű kísérője volt ennek a cigánypecsenyének. Ropogós, ízletes, könnyed:Ropogós hagymakarikák sütőben sütveA fokhagymás joghurtszósz nálunk szinte már „családtag” olyan gyakran jelen van az ebédlőasztalunk kínálatában. Minden fűszeres húsféle legegyszerűbb és legízletesebb kísérője, ha valaki fel akarja még dobni egy kicsit és szereti a koriandert, akkor tegyen bele és készen is van a fűszeres indiai konyha egyik hűsítő szósza a raita.2 dl görög joghurt1 gerezd zúzott fokhagyma1 evőkanál mogyoróolaj vagy olívaolaj (elhagyható)frissen őrölt Himalája sóCigánypecsenye:4 ujjnyi vastag szelet sertéstarjaA páchoz:1 teáskanál fűszerpaprika2 nagy gerezd zúzott fokhagyma1 ½ teáskanál só½ teáskanál frissen őrölt bors2 evőkanál liszt a forgatáshoz2 evőkanál mangalica vagy libazsír a sütéshezA pácot alaposan összekevertem, majd 20 perc múlva megkentem vele vékonyan az enyhén klopfolt tarja szeleteket. 1 óra múlva lisztbe forgattam őket és forró zsíron oldalanként 2-2 percig kérget sütöttem rá. Cserépbe szedtem, meglocsoltam a sütő zsírjával.200 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 15 percig sütöttem.
Ropogós hagymakarikákkal és a joghurtszósszal tálaltam. Korábbi cigánypecsenye receptjeimet itt összegeztem:Cigánypecsenye cserépben, házi káposztasalátával