Olaszos rakott csirkemell medvehagyma – bazsalikom fűszervajas krumpliágyon, cserépben
- 2014.04.03.
- 5
Eszembe jutott a napokban, hogy olaszos csirkét már olyan régen készítettem:Csirkemell steak olaszosan – paradicsommal, bazsalikommal, (bivaly)mozzarellával sütve. Karcsúsítás élvezettel!Mediterrán csirkemell steak grillezett koktélparadicsommal, burgonya krémpürévelMozzarellával és aszalt paradicsommal „duplán vasalt” tanyasi csirkemell olaszos kevert salátávalAz olasz alapanyagokat mind nagyon szeretjük, már csak az aktuális kompozíciót kellett kitalálnom. Nem tipikus a krumpliágy egy olaszos ételhez, de ha elkészítitek, meglátjátok, hogy ez a fajta krumpliágy annyira zseniális, hogy bármilyen stílusú rakott húshoz kiválóan passzol. Persze parmezánnal és bazsalikommal ennek az ízvilágát is olaszosra hangoltam, így egyáltalán nem lógott ki a sorból.Hozzávalók 4 adaghoz:4 ujjnyi vastag csirkemell enyhén klopfolvaMaldon sóvirág frissen őrölt bors1 evőkanál vaj1 evőkanál olívaolaj1 evőkanál bazsalikom pesto4 szelet Pármai vagy crudo sonka2 gombóc - 25 dkg mozzarella 8 szeletre vágva6 szilva koktélparadicsom4 vékony szelet füstölt mozzarella6-8 agria krumpli – héjában, fóliában, sütőben sütveMaldon sóvirág5 szelet medvehagymás – bazsalikomos fűszervaj1 evőkanál vaj a cserép kenéséhez5 dkg reszelt parmezán 220 C fokra felforrósítottam a sütőt. A héjában sült krumplit még melegen meghámoztam és hagytam kihűlni. Ha melegen szeletelnénk fel, félő volna, hogy szétesik. Kivajaztam a cseréptálat (még a cseréptálam is olasz J) és a felkarikázott krumplit elrendeztem benne, megszórtam Maldon sóvirággal és a fűszervaj szeleteket a tetejére fektettem. Betoltam úgy 15 percre a sütőbe.Kivettem a sütőből és kanál hátával elkentem a megolvadt zöldfűszeres fűszervajat a krumplin, majd megszórtam a reszelt parmezánnal. 5 percre megint visszatoltam a sütőbe.Közben közepes hőfokon, a vaj-olívaolaj keverékén átsütöttem a csirkemelleket, csak éppen annyira, hogy színt kapjanak, és éppen átsüljenek. Fontos, hogy szaftos maradjon, ebben a vaj is sokat segít.A csirkemelleket tányérra szedtem és megkentem pestóval, a krumplit meglocsoltam a visszamaradt zsiradékkal, majd a pestós csirkemelleket elrendeztem a krumpliágyon. Minden csirkemellre fektettem egy-egy szelet sonkát, majd 2-2 szelet mozzarellát, majd 3-3 fél koktélparadicsomot, amit 1-1 szelet füstölt mozzarellával fedtem be. Visszatoltam a 220 C fokos sütőbe és csak addig sütöttem, amíg a sajt bugyborékolni kezdett. Nem kell agyon sütni, ez egy szaftos étel.
A szerzőről
Nem vagyok mesterszakács